Kattints Kattints

Lábfájdalom és a tehermentesítés

Lábfájdalom és a tehermentesítés

Szerző: Gál Emőke podiáter

Tudja-e, hogy az élete folyamán változik a láb és hogy milyen statikai változásokon megy keresztül? Mi befolyásolja a tyúkszemek, talpi bőrkeményedések létrejöttét? Hogyan előzhetjük meg a fájdalmas tyúkszem, a rendellenes talpi bőrkeményedések kialakulását? Járjuk körbe ezt a témát az ortopédia oldaláról.
A lábunk szerepe a helyzet és helyváltoztatásban vitathatatlan. Megszületésünk után a mozgásfejlődés során a vázizomzat elnyeri azt a fejlettséget, hogy két lábra állhatunk és megtehetjük az első lépéseket. Persze ez ennél sokkal bonyolultabb folyamat, hiszen több képesség, készség együttese - az idegrendszer, az egyensúlyozás, a látás, hallás, érzékelés, a koordináció – szükséges ahhoz, hogy járni tudjunk. Ha visszaemlékszünk arra, hogy fiatal korunkban milyennek láttuk a lábunkat és összehasonlítjuk a jelenlegi állapottal, magunk is érzékelhetjük a változást. Ez természetes folyamat. Mégis, mi befolyásolja a változást?

Miért változott meg a lábam?

A láb statikai elváltozásának leggyakoribb oka a lábboltozatok ellapulásával kezdődik, ami befolyásolhat a láb izmainak, szalagrendszerének, ízületeinek állapota. A várandósság során a magzat növekedésével megváltozik a testtartás, mely a láb normál anatómiai terhelési pontjait is megváltoztathatja. Az elhízás, a láb ízületi gyulladása, a lábon végzett műtétek és a nem megfelelő, szűk orrú és magassarkú cipők viselése mind-mind a láb elváltozását idézhetik elő. Akik állómunkát végeznek vagy extrém terhelésnek teszik ki lábukat maguk számolnak be az állandó fájdalomról, lábuk alakjának megváltozásáról.   

A láb ortopédiai elváltozásait ezen kívül még számos tényező okozhatja, melyről részletesen két cikkemben is olvashat.  A leggyakoribb lábelváltozásról itt, Mitől alakul ki a bütyök, és más lábelváltozásokról itt olvashat részletesen. 
Az ortopédiai elváltozások tünetekben is megnyilvánulnak. A fájó talp, a kialakult tyúkszemek, a makacs bőrkeményedések nem a megszokott helyeken, kellemetlen élmény. Oly mértéket ölthetnek ezek a kellemetlenségek, hogy a mindennapi tevékenységünket is befolyásolhatja. Egy fájdalmas tyúkszemmel minden lépés fájdalmas. Előfordulhat, hogy már kedvünk sincs utcára menni.
A fájdalom számos más, mozgásszervi területet is érinthet. A fájdalmas végtagot kíméljük, így a testsúlyunkat, a terhelés nagyobb részét a másik láb veszi át. Így aztán érintett lehet a boka, térd, csípő és a gerinc is. Gyakran fordul elő, hogy egy ártalmatlan tyúkszem csípő és deréktáji, akár hát- és nyakfájdalmat is okozhat.    

Kérjen időpontot lábvizsgálatra egyszerűen, online IDE kattintva

A helytelen terhelés következményei

A láb anatómiai alátámasztása három ponton valósul meg: az I. és V. lábközépcsont fejecse és a sarokcsont gumója biztosítja a normál alátámasztást. A haránt és hosszanti boltozat lesüllyedésével a normál alátámasztás megváltozik, melynek következtével az ujjak helyzete is változhat. Ez az állapot a bütyök és kalapácsujjak kialakulásának előszobája. Jelentkezhet fájdalom a talpon, az előláb és a sarok területe túlterheltséget jelezhet. A megváltozott statikai alátámasztás miatt a kóros nyomáspontokon gyakori a tyúkszem megjelenése a talp területén, a lábujjak között. Tapasztalatom szerint a tyúkszemek leggyakrabban a IV-V. lábujjak összefekvő területei között, a kislábujjon és a kalapácsujjak legfelső cipőben súrlódó felületén alakulnak ki.

Miért van szükség tehermentesítésre, mit jelent a tehermentesítés?

A megváltozott statikai alátámasztás következtében kialakult talpfájdalom, boka, térd, csípő vagy a gerincfájdalom is enyhíthető, megszüntethető a láb megfelelő tehermentesítésével.
A kóros terhelési területeket a láblenyomat, plantogram pontosan megmutatja. Ezen területek tehermentesítésével, egyéni talpbetét elkészítésével közelíthetünk a normál anatómiai alátámasztás eléréséhez.
A tyúkszemek eltávolításával, az érintett területet mentesíthetjük a fájdalomtól. Az ujjak összeérő felületét szilikonból egyénre készített ujjelválasztóval tehermentesítem.     

Milyen esetekben hatásos prevenciós megoldás a tehermentesítés egyedi ortézissel?

A tehermentesítés számos esetben fájdalommentességet és prevenciós lehetőséget biztosít a panaszok kialakulása esetén.
  • tyúkszem a lábujjak között
  • tyúkszem a talpon
  • ortopédiai elváltozások
  • diabeteszes láb talpi seb tehermentesítés, a sebgyógyulás tehermentes biztosítása
  • cukorbeteg láb ujjvégi sebek kialakulásának megelőzése
  • merev lábujjak elválasztása
  • ujjak amputációját követően a hiányzó ujj pótlása a további deformáció megelőzése érdekében
 

Mi az a szilikon ortézis és hogyan készül?

Az egyedi szilikon ortézis, egy speciális összetételű, antibakteriális kétkomponensű anyagból készülő védő, rögzítő eszköz. A szilikon ortéziseket Tehermentesítés céljából a különböző ortopédiai, statikai elváltozások korrigálására, tehermentesítésére alkalmazom és teljesen egyedi formára, az adott beteg számára készítem a rendelőben.

A szilikon ortézis elkészítését a láb szakszerű vizsgálata előzi meg. Tyúkszem megléte esetén a tyúkszem eltávolítását követően kerül sor az egyéni ujjelválasztó ortézis elkészítésére.
Az ortézist a vizsgálatot vagy kezelést követően formázom meg, megmutatom az alkalmazását, tanácsokkal látom el a viselésével, tisztán tartásával, tárolásával kapcsolatos tudnivalókról.

Kérjen időpontot lábvizsgálatra IDE kattintva!  


 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés