Kattints Kattints

Így telt a Családi Napokon a lábszűrés

Ingyenes lábszűrővizsgálat Angyalföldön a Családi Napokon

Szerző: Gál Emőke, podiáter

Ilyen még nem volt Angyalföldön! A szervező, Deme Orsi meghívásának örömmel tettem eleget.
Nagy lelkesedéssel készültem a Családi Sport- és Életmódnapra 2023. május 13-án, szombaton az Angyalföldi Sportközpontban. 
Így telt a Családi Napokon a lábszűrés Igaz, az időjárás borúsabb arcát mutatta, mi a Sportközpont egyik termében remek helyet kaptunk a lábszűrővizsgálatokhoz. Vizsgálóasztalon a bőr és körmök állapotát, az erek vizsgálatát tapintással, szükség szerint Doppler készülékkel vizsgáltam. A neuropathia szűrővizsgálatot kalibrált hangvillával végeztem. Az ortopédiai elváltozásokat indigós méretvételi eszközzel rögzítettük.

Miért is nagy jelentőségű a lábak vizsgálata?

A szűrővizsgálatoknak az az értelme, hogy egyszerű vizsgálatokkal, már korai stádiumban is felismerhetőek azok az elváltozások, melyek további orvosi vizsgálatokat vagy egészségügyi szakellátást tesznek szükségessé. Mindezt annak érdekében, hogy hosszútávon megőrizzük lábunk egészségét, tudjunk róla, ha valamire különösen ügyelnünk kell. A cukorbetegek lábát ma már Magyarországon is egyre többször vizsgálják meg évente, ahogy azt a Diabeteses láb szindróma szakmai irányelvei is javasolják.
A lábak állapotáról megtekintéssel, tapintással tájékozódhatunk először. Szemügyre vesszük a bőr, a körmök állapotát, a lábujjak közötti területeket, bőrkeményedéseket, a bőr színét, a bőr szárazságát. Felmérhető a lábápolás szükségességének kérdése, különösen száraz, vízhiányos állapotokban. Van-e sérülés a láb bármely területén? Milyen állapotban van a kérdéses terület? 
Külön jelentősége van a neuropathia szűrésnek, mert az érzéskiesés miatt sérülnek leggyakrabban a lábak. A cukorbetegek lábát gyakran terheli a mikrokapilláris vérellátás romlása is. A lábon lévő artériák tapintásával tájékozódhatunk az artériás vérellátásról, Doppler készülékkel hallhatóvá is tehetőek az artériák dobbanásai.
Diabéteszes
10.00 órától érdeklődve álltak sorban a szűrővizsgálatra várók. A talplenyomat vétel alapján az ortopédiai elváltozások miatt többeknek ajánlottam egyedi talpbetét vagy egyedi cipő hordását. Szóba került higiéniai tanácsadás, körömgomba és bőrgomba kezelési eljárások éppúgy, mint a neuropáthia miatti prevenciós ismeretek. Kalapácsujjak, oedemás lábak is előkerültek a cipőkből. Beszéltünk a cukorbetegek vércukorszint méréséről, arról, hogy mik azok az étkezési vércukorpár értékek, miért jó, ha ismerik a vércukorszintjüket befolyásoló tényezőket az érintettek. Végül a szervezők lábai is górcső alá kerültek.
Hasznos, jó hangulatú, családias nap volt ez a szombati! Köszönöm Áginak és Gabinak a segítséget, Orsinak a meghívást!
 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés