Kattints Kattints

Mit csinál egy podiáter? | Gál Emőke podiáter

Mit csinál egy podiáter? Mikor van szükség podiátriai kezelésre?

Szerző: Gál Emőke, podiáter

Ha egy szóban kellene összefoglalni, hogy ki az a podiáter, akkor azt mondanám, hogy lábgyógyász, egy szakértő lábgyógyász. A diabeteses lábszövődmények kialakulásának felismerésével, megelőzésével foglalkozó diplomás egészségügyi szakember. Segítő szakemberként a podiáter a lábakkal foglalkozik, segít megelőzni, diagnosztizálni és kezelni számos betegséget, beleértve az alapbetegségekhez, mint diabetes, érszűkület vagy ortopédiai lábelváltozásokhoz társuló benőtt körmöket, sarok fájdalmat, megvastagodott bőrt, gombás láb- és körömelváltozásokat, nehezen gyógyuló sebek kezelését. A podiáter a szakterületén belül hasznos tanácsokkal látja el a hozzá fordulókat. Lássuk részletesen, mit is csinál egy podiáter? Mit csinál egy podiáter? | Gál Emőke podiáter

Miért van szükség podiáterre?

A lábgyógyászok, podiáterek olyan egészségügyi szakemberek, akik segítenek a lábat és a lábszárat érintő problémákban - én is ezt teszem. A podiáterek többek között kezelhetik a különböző lábakat érintő sérüléseket, elváltozásokat, például benőtt körmöt, vagy tyúkszemet, valamint a krónikus egészségügyi problémák, például a cukorbetegség szövődményeit. A legtöbb ember nincsen tisztában vele, hogy milyen fontos a megfelelő lábápolás, a szakszerű kezelések, miközben évente több ezer lábat amputálnak le ezek hiánya miatt hazánkban. Lábaink rendszeresen nagy igénybevételnek vannak kitéve, akár a túl sok állás, vagy ülés is okozhat lábproblémákat, de elég egy kényelmetlen cipő is, hogy kialakuljon a baj. 

Mit csinál egy podiáter?

Nagy vonalakban már ismertettem, mit csinál egy podiáter, nézzük meg részletesebben! Konkrét podiátriai kezeléseim listáját a szolgáltatások menüpont alatt találhatja meg. 
 • Lábvizsgálat: a lábkezelések legfontosabb része, mondhatni alapja. A bőr, a talp, a lábujjközök vizsgálata nagyon fontos része a kezelésnek, ez alapján lehet a problémát pontosan diagnosztizálni, és a későbbiekben hatékonyan kezelni. 
 • Lábápolás: ide tartozik a különböző lábproblémák kezelése, mint száraz bőr kezelése, megvastagodott vagy benőtt körmök kezelése, kalapácsujj, bütyök területeinek kezelése, kóros, fájdalmas talpi nyomáspontok kezelése, bőrkeményedés eltávolítása, gombás körmök, bőr kezelése.
 • Cukorbeteg lábápolás: az egyik fő tevékenységem. A cukorbetegség károsíthatja a lábak idegeit, és előfordulhat, hogy nem jut elegendő vér a láb területére. A cukorbetegség súlyos szövődményeket okozhat. Évente több, mint 8 000 embernek amputálják a lábát Magyarországon – ennek jelentős részét megfelelő podiátriai kezelésekkel meg lehetne előzni.
 • Podiátriai szűrővizsgálat: mivel a diabeteses láb szindrómának igen súlyos következményei vannak, ahogyan azt fentebb írtam, fontos, hogy a cukorbetegek rendszeresen vegyen részt szűrővizsgálatokon.
 • Fókuszált lökéshullám terápia: ez a kezelés nagy energiájú akusztikus hullámot juttat a szervezet fájdalmas pontjaihoz, ezáltal pedig olyan folyamatokat indít be, amik segítik a szervezet gyógyulását.
 • Reflexológia: a talp speciális masszírozásának a technikája. Egy olyan természetgyógyászati eszköz, ami segíti a szervezet regenerálódását, a méregtelenítést, immunerősítést, stresszkezelést, alvászavar helyreállítását, segít a fájdalomcsillapításban, valamint számos egyéb pozitív élettani hatással bír.

Mikor érdemes podiáterhez fordulni?

Gondolta volna, hogy egy átlagos ember 50 éves korára 120 000 km-ert tesz meg? Azt hiszem, abban egyet kell, hogy értsen velem, hogy lábaink nagy megterhelésnek vannak kitéve, és nem csak a szakma miatti elköteleződésem beszél belőlem, amikor azt mondom, hogy ehhez képest igazán nem kapnak sok törődést. Podiáterként jól tudom, hogy a lábak összetett szerkezetek, amelyekben sok csont, ín és szalag található, ezeknek pedig tökéletesen együtt kell működniük ahhoz, hogy mozgásban maradjanak. Ha valami nem működik jól, az hosszú távon problémához vezet. A cukorbetegek akár lábaikat is elveszíthetik a megfelelő kezelések híján - nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az esetükben a szakszerű lábápolás és az évenkénti szűrővizsgálat! De nemcsak nekik ajánlott podiáterhez fordulniuk, hanem adott esetben Önnek is! Keressen fel, ha az alábbi tünetek valamelyikét tapasztalja:
 • Lábfájdalom
 • Vastag vagy elszíneződött lábkörmök
 • Repedések vagy vágások a bőrön
 • Fájdalmas kinövés a lábfejen (szemölcs, tyúkszem)
 • Sebek
 • Száraz bőr, hámlás
 • Bütyök
 • Gombás fertőzés
 • Cukorbetegséghez társuló lábelváltozások
Nagyon egyszerűen tud időpontot foglalni podiátriai kezelésre, vizsgálatra a weboldalamon, IDE kattintva!
 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés