Kattints Kattints

Benőtt köröm kezelése | Gál Emőke podiáter

Benőtt köröm kezelése

Szerző: Gál Emőke, podiáter

A benőtt köröm nagy fájdalmakat tud okozni. Sokan fordulnak hozzám olyan panaszokkal, hogy egyszerűen már nem tudnak cipőt húzni sem, minden egyes lépésnél erős fájdalmat éreznek a körömszél területén, ezért a mozgásuk is nehézkes, és aludni sem tudnak a benőtt köröm okozta fájdalomtól, hiszen folyamatosan a takaróhoz ér az érintett rész. Ön, vagy hozzátartozója is ezzel küzd? Érdekli, hogyan lehetséges a benőtt köröm kezelése hatékonyan? Olvassa el cikkemet! Benőtt köröm kezelése | Gál Emőke podiáter

A benőtt köröm kezelése tudnivalók: mitől alakul ki a benőtt köröm

Mielőtt részletesen bemutatnám a benőtt köröm kezelésének módszereit, nézzük meg, egyáltalán mi okozza a köröm benövését!  Miért alakul ki a körömbenövés? Mint ahogyan más podiátriai problémáknak is, a köröm benövésének is számtalan oka lehet, több tényező is hozzájárulhat ahhoz, hogy a köröm nem megfelelően nő. Nézzük meg ezeket részletesen!
  • A benőtt körömre való hajlam öröklődhet: amennyiben a családban másoknál is előfordult már ez a lábprobléma, előfordulhat, hogy öröklődő tényezőre visszavezethető a körömbenövés. A benőtt köröm kezelésének fontos része e tényezők feltárása, hogy később a megfelelő lábápolással lehessen ellenük tenni!
  • Nem megfelelő cipő: a lábak egészsége szempontjából kiemelkedő jelentősége van annak, hogy milyen cipőt hord. A nem megfelelő kialakítású, vagy éppen méretezésű lábbelik deformitásokat idézhetnek elő. A túl szűk cipők összenyomorítják a lábujjakat, megnyomják a körömszéleket és így a köröm a körömsáncban a szövetekbe nyomódva gyulladást okoznak.
  • Nem megfelelő körömvágás: a nem megfelelő körömvágási módszerek is nagy mértékben hozzájárulhatnak a benőtt körmök kialakulásához. Több páciensemnél tapasztaltam már azt a problémát, hogy túlságosan bevágta a köröm szélét, lekerekítette a körmöket, kivágta a sarkát és irányt tévesztett a körme a növekedés során. 
  • Sérülés: ha valamilyen sérülés éri a lábat, belerúgott a szék lábába, vagy ráesett valami a lábra, ennek következményeként is kialakulhat benőtt köröm.
 

A benőtt köröm kezelése serdülőknek

A benőtt köröm kezelése kifejezetten nagy számban elő szokott fordulni a tinédzserek körében.
Serdülőkorú pácienseim esetében a benőtt köröm akkor jelenhet meg, amikor a körömvágásban is önállóan ténykednek és a helyes körömvágási módot még nem ismerik. A helyes körömvágási technika elsajátítása legalább olyan fontos, mint a helyes fogmosás! Podiátriai rendelésemen a benőtt köröm kezelése mellett a helyes körömvágási módszereket is segítek elsajátítani.

A benőtt köröm kezelése cukorbetegeknek

A benőtt köröm kezelésében a cukorbetegek is kiemelten érintettek, hiszen az ő lábaik különös veszélynek vannak kitéve. A cukorbetegség következtében kialakul mikro-keringési zavarral és/vagy neuropathiaval rendelkező páciensek esetében különösen fontos, hogy a benőtt köröm állapota ki se alakulhasson! Ugyanis a nem megfelelő keringési rendszer lelassítja a gyógyulási folyamatokat. A cukorbetegeket érintő a diabeteses neuropathiáról itt olvashatnak részleteket! Sosem hangsúlyozhatom eleget, hogy a cukorbetegek esetében mennyire fontos a megfelelő lábápolás, a rendszeres podiátriai szűrővizsgálat! 

Miért fontos a benőtt köröm kezelése? 

A benőtt köröm SOS kezelése elengedhetetlen, hiszen nagy fájdalmakkal tud járni. A benőtt köröm azt jelenti, hogy a köröm széle a körömsáncban elkezd a szövetekbe nyomódni, mely fájdalommal jár és az adott területen rövidebb-hosszabb idő alatt gyulladás alakul ki. Ez a gyulladás bőrpírral, duzzanattal, fájdalommal jár, sőt akár tovább is terjedhet. Fontos a benőtt köröm kezelését minél hamarabb, már az első tünetek észlelésekor megkezdeni! Mivel a benőtt köröm kezelés nélkül borzasztó fájdalmakat tud okozni, nem érdemes sokáig halogatni a kezelést, mert a probléma magától nem fog elmúlni!
 

Hogyan lehetséges a benőtt köröm kezelése otthon? 

Van egy rossz hírem: a benőtt köröm kezelés nélkül nem fog elmúlni! Szakszerű kezelésre van szükség a tünetek enyhítése, a probléma megszüntetése céljából. Az első lépése a benőtt köröm kezelésének, a gyulladás megszűntetése kell, hogy legyen. A benőtt köröm kezelés házi praktikákkal nagyon kockázatos, ugyanis nem a köröm levágás a megfelelő gyógymód erre a problémára. Vannak házi módszerek a benőtt köröm kezelésére, de ezekhez időre van szükség, hogy hassanak.

Benőtt köröm kezelése műtéti úton

Azonban praxisom során gyakran előfordul, hogy a benőtt köröm kezelésének igényével túl későn fordulnak hozzám a páciensek, amikor már a sebész szakorvos szaksegítsége a megoldás egyetlen kulcsa. Ha Önnek is segítségre van szüksége a benőtt köröm kezelésében, akkor kérjen időpontot most! És egy alapos lábápolás után megbeszéljük a további teendőket! https://podiater.hu/ajanlatkeres.html

A benőtt köröm kezelése szakszerűen

Podiáterként egyik szakterületem a benőtt köröm kezelése! Ha a lábak ápolásával kapcsolatban szüksége van segítségre, jelentkezzen be hozzám! A benőtt köröm kezelése előtt személyes konzultációval, illetve alapos lábvizsgálattal indul. A panaszos ujjat, körmöt mindenképpen látnom kell ahhoz, hogy a kezelés módját, feltételeit egyeztessük. Előfordul az is, hogy ugyan a benőtt köröm tüneteit produkálja a terület, de nem is a köröm tévútja okozza azt - ezt a lábvizsgálat nélkül nem tudom megmondani. A körömszélek szakszerű, precíz kitisztítását, a köröm egyenesre vágását végzem el ebben az esetben a tünetek megszüntetése céljából. A benőtt körmök kezeléséhez a körömszélek alátamponálása is megbízható segítséget jelenthet. A különböző körömszabályozó rendszereket a lába, körmei állapotától függően kell használni! A benőtt köröm szakszerű kezelésén túl, szívesen megtanítom a helyes és szabályos körömvágásra, szakszerű tanácsokkal állok rendelkezésre, amik a benőtt köröm megelőzésében. 
 

A benőtt köröm szakszerű kezelése, okleveles podiáter által? Kérjen időpontot kezelésemre online, egyszerűen! 

  
 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés