Kattints Kattints

Bőrkeményedés lábon? Segítek megszüntetni! | Gál Emőke Podiáter

Bőrkeményedés lábon: hogyan lehet megszabadulni a bőrkeményedéstől?

Szerző: Gál Emőke, podiáter

A bőrkeményedés lábon kényelmetlen érzéseket okozhat, Ön is küzd vele, szeretne megszabadulni tőle? Van egy jó hírem: a bőrkeményedés lábon többféle módszerrel eltüntethető, akár otthoni technikákkal is, azonban a legjobb eredmény érdekében érdemes egy szakembert felkeresnie! A bőrkeményedés lábon eltávolítható házi praktikákkal, áztatással majd szikével történő eltávolítással, és modern technikával. Én ez utóbbit választottam a szakszerű, podiátriai lábápolás során. De bemutatok mindent, amit a bőrkeményedés kialakulásáról, kezeléséről, megelőzéséről tudnia kell! Bőrkeményedés lábon: hogyan lehet megszabadulni a bőrkeményedéstől?

Miért alakul ki a bőrkeményedés lábon?- Egy kis anatómia és élettan érdekesen

Ahhoz, hogy megértsük az okait, hogy miért alakul ki olyan gyakran bőrkeményedés lábon, tanulmányoznunk kell egy kicsi az anatómiánkat. De ne aggódjon érdekesen, és érthetően fogom elmesélni, hogy miért éppen a lábunk, talpunk van kitéve leginkább a bőrkeményedés kockázatának! Bőrünkről azért is érdemes tudnunk néhány dolgot, mert ez a legnagyobb szervünk, testünk tömegének 10-12%-át teszi ki. Nagy kiterjedésű, de nem egységes, testünk eltérő tájékain más-más minőségben jelenik meg. Másmilyen a bőrünk az arcunkon, a hajas fejbőrön, a könyökünkön és kifejezetten speciális a talp felületén.

Miért gyakori a bőrkeményedés lábon?- Van rá anatómiai magyarázat

A bőr anatómiai összetételének köszönhető az, hogy olyan gyakori a bőrkeményedés lábon! A tenyerünkön és talpunkon nincsenek szőrtüszők. A talpon ellenállóbb, vastagabb a bőrünk- hiszen ez elengedhetetlen feladatai ellátásához. Gondoljunk csak bele, az egész testünk tömege ránehezedik álláskor és járáskor is. A helyváltoztatással, futással még nyíró erők is keletkeznek, melyek hatására a bőr elmozdul, nyíródik és alatta a szöveteket is „magával húzza”. Testünkön a talp az egyik terület, ahol a legtöbb és legnagyobb verejtékmirigyek vannak jelen. 

Érdekességek bőrünkkel kapcsolatban- Miért kellemetlen a bőrkeményedés lábon?

Mielőtt a bőrkeményedésről beszélnénk, beszéljünk még egy kicsit bőrünkről, hiszen nagyon fontos szervünk, és annak ellenére, hogy azt gondolhatnánk, hogy mindent tudunk róla, sok-sok érdekességet rejtenek. Bőrünk normál életciklusa 28 nap, vagyis havonta teljesen megújulunk. Több rétegből áll – hám, irha és bőralja - ezek a rétegek eltérő sejtcsoportokat tartalmaznak. A bőr gazdagon tartalmaz ereket és idegeket: hőérzékelő, fájdalom, nyomás és tapintás receptorait. A bőr függelékei, a szőr, köröm és a verejték- és faggyúmirigyek. A bőrkeményedés lábon pontosan ezért szokott kellemetlenséget okozni.

Milyen funkciói vannak a bőrünknek? Miért okoz problémát a bőrkeményedés lábon?

Bőrünk csodálatos- fizikai határt képez közöttünk és a külvilág között, elválaszt, ugyanakkor össze is köt minket vele. A legnagyobb érzékszervünk, mely egyben védelmet nyúlt a fizikai, kémiai és biológiai ártalmak ellen. A szervezetünk hőszabályozását egyensúlyban tartja és egyben energiaraktár is. Normál bőrflóránk, mellyel szimbiózisban élünk és pH 5.5-ös savköpenyünk védelmet nyújt a kórokozók betolakodásával szemben.  Bőrünknek tehát nagyon fontos szerepe van, ezért is olyan fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk róla, az olyan elváltozások, mint a bőrkeményedés lábon, nemcsak esztétikai problémát okoznak.

Hogyan alakul ki a bőrkeményedés lábon?

Mint ahogy a neve is mutatja, a bőrkeményedés lábon nem más, mint megkeményedett bőrterület. Hogyan alakul ki ez a bőrkeményedés lábon? A bőr életciklus utolsó fázisában a hámsejtek elhalnak, majd leválnak. A bőrkeményedés lábon a szaruréteg felszaporodását jelzi, ez egy teljesen élettelen terület. Olvasson tovább, mert még sok-sok részletes információt megosztok Önnel a bőrkeményedéssel kapcsolatban!

Hogyan ismerhető fel a bőrkeményedés lábon?

A bőrkeményedés vastagsága, kiterjedése és mélysége eltérő lehet. Színe általában a sárga árnyalatait mutatja, de ebben is eltérés lehet. Kiterjedése szerint lehet lapszerinti, amit általánosságban hívunk bőrkeményedésnek és mélybe húzódó – ez a tyúkszem. A tyúkszemről, tyúkszem kezeléséről ITT olvashat részletesen. 

Hol találhatóak a bőrkeményedések lábon?

A bőrkeményedés lábon bárhol kialakulhat, azonban leggyakrabban a talpon a nyomásnak kitett területeken, az ujjak között, a körömsáncban és a sarkon tűnhetnek fel. Attól függően, hogy a bőr funkciói egészségesen működnek-e beszélhetünk keratozisról (normál bőrkeményedés) vagy hyperkeratozisról (extrém méretű vaskos, megvastagodott bőrkeményedésről). 

Mennyire veszélyes a bőrkeményedés lábon?

A bőrkeményedés lábon nemcsak esztétikai problémát jelent! Veszélyt jelent, ha ezek a bőrkeményedések berepedésekkel járnak együtt, mert alatta az ép bőr is megrepedhet, megszűnik a bőr folytonossága és kaput nyit a kórokozók bejutásának. Erre a nyilalló fájdalom hívja fel a figyelmet, mely minden lépésnél jelentkezik.   

Miért alakul ki a bőrkeményedés lábon?

A bőrkeményedés lábon számtalan ok miatt kialakulhat, melyek közül a fizikai, nyomó- és nyíróerők hatására létrejött elváltozások a legjellemzőbbek. Az ortopédiai elváltozások, a talpi haránt és hosszanti boltozatokban elindult változások megváltoztatják a láb statikai helyzetét, felborul az egyenletes tehereloszlás, máshova kerülnek az alátámasztási területek, kóros nyomáspontok alakulnak ki, melyeknek indikátora a kialakult fájdalmas bőrkeményedés.

Hogyan különböztethető meg a szemölcs és a bőrkeményedés lábon?

Bőrkeményedésnek gondolhatjuk a szemölcsöket is, melyek, ugyanúgy megvastagodott, bőrkeményedésnek tűnő, járáskor fájdalmat okozó elváltozásnak tűnhetnek. Fontos, hogy kiderüljön, hogy szemölccsel vagy bőrkeményedéssel állunk-e szemben, mert egészen más módon kell kezelnünk mindkettőt. Avatatlan szemekkel bőrkeményedésnek nézhetjük a psoriasis okozta bőrelváltozást is. Gyakran fordul elő, hogy pácienseim a gombás bőrelváltozás miatt kialakult extrém hámlásokat is bőrkeményedésnek gondolják. Amennyiben szeretné tudni, hogy mi okozza az elváltozásokat lábán, jöjjön el hozzám egy szakszerű podiátriai kivizsgálásra! Jelentkezzen be online! 

Hogyan kezelhető hatékonyan a bőrkeményedés lábon?

A Bőrkeményedés lábon a leghatékonyabban szakszerű podiátriai módszerekkel kezelhető. Több éve foglalkozom lábak ápolásával, többek között bőrkeményedés szakszerű kezelésével is. Bízza lábait a szakértelmemre! A bőrkeményedés lábon modern, fájdalommentes technikákkal kezelhető!

Mi történik podiátriai rendelőmben, ha bőrkeményedéssel érkezik hozzám?

Minden esetben az első lépés a lábvizsgálat, mely során azt is megbeszéljük, hogy mi szerepel az Ön anamnézisében. A bőrkeményedés lábon –ahogyan már fentebb is írtam- könnyen összetéveszthető a szemölccsel, azonban egy alapos lábvizsgálat kimutatja az eltéréseket! A lábvizsgálat nagyon alapos, és tényleg mindenre kiterjed, hiszen csak így érhető el hosszú távon a legjobb eredmény! 

Hogyan történik a vizsgálat?

Szót ejtünk életviteléről, szokásairól, az esetlegesen fennálló akut vagy krónikus egészségi állapotáról, családjában előforduló betegségekről, elvégzett szakorvosi vizsgálatokról, beavatkozásokról, gyógyszerérzékenységéről. A lábvizsgálat során az aktuálisan fennálló kérdésben kompetencia határomon belül javaslatokat teszek a kezelés vagy kezelés sorozat elvégzésére. Amennyiben ezzel Ön is egyetért, elkezdjük a közös munkát. A bőrkeményedés lábon szakszerű módszerekkel kezelhető podiátriai rendelőmben!

Bőrkeményedés lábon- ez a legjobb kezelés

A bőrkeményedéseket modern módszerrel távolítom el. A sarokberepedéseket szakszerűen kezelem. A körömsáncokban fellelhető bőrkeményedéseket, a tyúkszemeket speciális precíziós eszközeimmel távolatom el. Az ujjak között és alatt kialakult bőrkeményedések is szakértelemmel látom el. A bőrkeményedés lábon szakszerű kezelésekkel, fájdalommentesen kezelhető- az eredmény pedig hosszú távú lesz!

Bőrkeményedés lábon- kiemelt kezelés cukorbetegeknek

Szaktanácsadással állok rendelkezésére a további teendőkkel kapcsolatban. Cukorbetegséggel küzdő pácienseim számára a legfontosabb, hogy naponta ellenőrizzék a lábukat, mert a neuropathia miatt nem érzik, ha a bőrkeményedések alatt kóros folyamatok indulnak el, sarkuk berepedt, vagy vízhólyag alakul ki a lábukon. Ez hogyan alakul ki? Erről részletesen itt olvashat!

Bőrkeményedés lábon? Szeretne megszabadulni tőle hatékonyan, fájdalommentese, és szakszerűen? Bízza több éves podiátriai szakértelmemre lábait, és a legjobb ellátásban lesz része! Jelentkezzen be kezelésre! 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés