Kattints Kattints

Bowen kezelés Budapesten | Gál Emőke

Bowen kezelés előnyei

Hogyan működik a Bowen-kezelés?

A Bowen-kezelés során a kötőszövetben lévő folyadékban hullámszerű rezgések keletkeznek, amelyek a fasciális fal mentén terjednek, és a szövetek rehidratációját váltják ki.
A központi idegrendszer, az agy, a szövetben lévő mechanoreceptorokon keresztül az idegingerlésre reagálva újraértékeli az adott terület és az érzés, illetve a mozgás közötti kapcsolatot.
A szövetek ellazulnak, a létfontosságú belső élettani tér kitágul, javul a vér- és nyirokáramlás, javulnak az anyagcsere-folyamatok.
A hagyományos energiarendszerre gyakorolt hatás kiegyensúlyozza az energiaáramlást a meridiánokban és a csakrákban.
 
Mindezen folyamatokat a vegetatív idegrendszer dolgozza fel és integrálja. A Bowen alkalmazása teret ad a testnek az újrarendeződésre. Ez a módszer kombinálható más terápiákkal, mint például az akadémiai orvoslás, a természetgyógyászat, a homeopátia, a test-elme mozgásrendszerek, a craniosacralis osteopátia és a nem invazív manuális terápiák, mint például a MET.
A hagyományos értelemben vett manuálterápia és más manuális beavatkozási módszerek a beavatkozás után legalább négy, a Bowen alkalmazása után pedig legalább öt nap pihenőidőt javasolnak.

Ennek oka, hogy a test túlterhelése akadályozhatja a gyógyulási folyamatot. Azért is, mert még ha sikerül is eredményeket elérni, nem lehet tudni, hogy mi vezetett a célhoz vagy a pozitív változáshoz.

Miért szükséges a Bowen-kezelés közben szünetet tartani?

A Bowen-technikára jellemző, hogy a mozdulatsorok között hosszabb-rövidebb szüneteket iktat be. A Bowen-fogás után az inger az izmok és a szövetek érzékelőidegein keresztül regisztrálódik a központi idegrendszerben, ami a motoros pályák különböző agyterületeinek aktiválásával visszacsatolási hurkot hoz létre. E folyamat során a központi idegrendszer összehasonlítja a bemeneti adatokat a test eredeti feszültségmintájával. Az ingerintegrációs idők változóak. Átlagosan egy-két perctől fél óráig tekinthető normálisnak, de speciális esetekben ez hosszabb ideig is eltarthat. Ez a kezelt személy fizikai állapotától függ, de általában 90 másodperctől két percig terjed. Ennek a neurofeedbacknek a betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet visszanyerje természetes egyensúlyát.
A szünetekkel a kezelő gyakorlatilag egyszerre két-négy embert tud kezelni, de személyre szabottan. A fogószekvencia a központi idegrendszer paraszimpatikus dominanciáját stimulálja, ami mély relaxációhoz vezet. E folyamat eredményeként globális változások következnek be a szövetekben. Tom Bowen fedezte fel ezt, és felfedezte, hogy a test a testben lévő kapcsolatokon keresztül az ingerléssel fokozza saját gyógyító képességét. Filozófiája szerint a test a saját legjobb orvosa. Bowennél a hangsúly az egész emberen van, nem pedig a patológián. Nem betegséget kezelünk, hanem semlegesítjük a testben lévő feszültséget. Valójában a "kevesebb több" mottónk azt jelenti, hogy minél nagyobb a probléma, annál kevesebb fogást alkalmazunk. A Bowen-technika nagyszerű az egyszerű relaxációra és feltöltődésre, de ugyanúgy alkalmas akut és régóta fennálló krónikus állapotok kezelésére is.

Mikor alkalmazható a Bowen technika?

A Bowen technika egyszerű és nagyon hatékony a fizikai és mentális problémák széles skálájára. Különösen hasznos az alábbiakra:
  • Akut vagy krónikus mozgásszervi és ízületi problémák, a csontrendszer kiegyensúlyozatlan feszültségeiből eredő problémák, tartásproblémák, gerincproblémák, bokasérülések, térdproblémák, vállproblémák, porckorongsérv, carpalis alagút szindróma, ostorcsapás, sportsérülések, egyéb sérülések, isiász, teniszkönyök, fagyott váll. Egyéb gyulladás okozta állapotok, a szervezet egyensúlyhiánya.
  • Fejfájás, migrén, hát- és nyakfájás, ízületi fájdalom, ismeretlen eredetű fájdalom, merevség és görcsök, különböző neurológiai állapotok, komplex regionális fájdalom (CRPS), stroke.
  • Szív- és érrendszeri, nyirok-, vese-, vizelet-, légzési nehézségek, asztma, epeúti, máj-, emésztési, gyomor-bélrendszeri, reflux-oesophagitis, allergiás tünetek.
  • Stressz, depresszió, pánikbetegség, hangulat, jó közérzet, szorongás, alvászavarok, álmatlanság, fáradtság/krónikus fáradtság, letargia, relaxáció, teljesítményjavulás, optimalizált életmód, jobb életminőség.
  • Hormonális tünetek, menstruáció, terhesség és meddőség javítása.
  • Szülés előtti gondozás, természetes szülés, csecsemők, gyermekek (ágybavizelés, fejlődési zavarok stb.)
  • Csecsemők és gyermekek különböző fejlődési mérföldkövekkel, fogyatékkal élők.

A Bowen technika kiválóan alkalmazható önálló vagy kiegészítő kezelésként minden korosztály számára. Ajánlott akut és krónikus állapotok kezelésére és megoldására, valamint az életminőség javítására.

Ön is küzd a fentiek közül valamely problémával? Jöjjön el rendelőmbe és próbálja ki a Bowen-kezelést! Kérjen időpontot most!

Hol alkalmazható a Bowen-kezelés?

A Bowen-technika egyszerűsége és könnyű használhatósága miatt nagyon hatékony a nagyon finom és súlyos állapotok kezelésében, mint például a műtét utáni rehabilitáció és a motoros diszfunkció. A technika alkalmazható orvosi, ortopédiai, sebészeti és neurológiai problémák, valamint pszichoszomatikus, terhesgondozás, csecsemőgondozás és szülészet esetén. A Brit Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság elismerte a Bowen-technikát, és az újszülöttek számára csodálatos technikának tartja. 

Klinikai munkaeszköz

A Bowen-technika valódi klinikai munkaeszköz, és önmagában és az orvosi kezelés kiegészítő módszereként is sikeresen alkalmazható. Az elhivatott, háttérrel nem rendelkező gyakorlókon kívül számos egészségügyi, orvosi és ápolói szakember sajátította el a technikát, és használja kiegészítő jelleggel, többek között gyógytornászok, fizioterapeuták, masszázsterapeuták, csontkovácsok, kórházi ápolók, szülésznők, homeopaták, orvosok és fogorvosok. A Bowtech egy rendkívül tiszteletteljes, nem manuális, nem tolakodó kiegészítő technika, amely gyakorlatilag nem jár sérülésveszéllyel. A Bowtech mindenki kezelésére alkalmazható, beleértve az újszülötteket, gyermekeket, terhes és szoptató anyákat, élsportolókat, időseket, valamint akut és krónikus állapotú betegeket.
 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés