Kattints Kattints

A bütyök kialakulása és kezelése | Gál Emőke podiáter

Mitől alakul ki a bütyök, és más lábelváltozások?- Okok, és kezelésük

Szerző: Gál Emőke, podiáter

A lábaink nagyon fontos részét képzik az életünknek, hiszen napi szinten rengetegen használjuk őket, ami azt illeti már egészen régóta. Emlékszik még Ön is arra, amikor gyerekkorában nagyokat fogócskázott, ugróiskolázott, mindenhova felmászott, majd hatalmasat ugrott a talpára, focizott, kirándult, lábai pedig bírták a strapát? Most miért alakul ki mégis számtalan lábelváltozás, amikor sokkal jobban vigyáz rájuk? A leggyakoribb lábelváltozásnak a bütyök mondható, alábbi cikkemben ennek kialakulását és kezelési módszereit mutatom be részletesen! A bütyök kialakulása és kezelése | Gál Emőke podiáter Nem a bütyök az egyetlen lábelváltozás, sok páciensem keres fel a kalapácsujj, a kompressziós szindróma, és a cukorbetegség okozta lábelváltozásokkal is. Alábbi cikkemben ezekről a lábelváltozásokról írok részletesen! 

Mitől alakul ki a lábelváltozás?- A lábelváltozások leggyakoribb okai

Arra a kérdésre, hogy miért alakul ki lábelváltozás- elsőre, és látatlanban- nem egyszerű válaszolni, hiszen különböző okai lehetnek a láb elváltozásainak. Beszélhetünk veleszületett lábelváltozásokról, és szerzett lábelváltozásokról is. Cikkemben a szerzett felnőttkori lábelváltozásokat fogom részletesen bemutatni, elsőként a bütyök kialakulásának okairól, illetve kezeléséről lesz szó. A szerzett lábelváltozások esetében az okok között szerepelhet a láb csontrendszerének, ízület- és izomzatának érintettsége, balesetek, törések, gyulladás, elfajulásos folyamatok, de a túlsúly, a rossz testtartás is okozhatnak elváltozásokat a lábon. Továbbá az idősödéssel járó degeneratív folyamatok, az életmód, sportolás és genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a lábelváltozások kialakulásában.  

Mitől alakul ki a bütyök? A nagylábujj felépítése

Az egyik legismertebb lábelváltozás a bütyök, ami a nagylábujj elváltozása, ahhoz, hogy megértsük miért, és hogyan alakul ki, néhány fontos dolgot tudnunk kell erről a különleges lábujjról. Szakszóval Hallux néven ismerjük szakmai körökben a nagylábujjat, amit a köznyelvben gyakran öregujjként is szoktak emlegetni. Egyébként a lábujjakat számmal is szoktuk jelölni, értelemszerűen I-V-ig.  I. számú lábujjunk a Hallux, ami ahogyan azt a köznapi neve is - néhány kivételes esettől eltekintve-, a legnagyobb lábujjunk. Érdekesség, hogy az öregujjnak két ujjperce van, míg a többiek három ujjperccel rendelkeznek. Amennyiben lába egészséges, nem alakult ki kóros elváltozás, a nagylábujj az első lábközépcsont folytatásaként helyezkedik el- ez pedig fontos információ ahhoz, hogy megértsük hogyan és miért alakul ki a bütyöknek is nevezett Hallux valgus.
Bütyök kialakulhat a láb külső felszínén is, amit szabó bütyöknek nevezünk. Ez az elváltozás a kislábujj vonalában, a külső lábélen alakul ki.

Miért alakul ki a bütyök (Hallux valgus)?

Most már mindent tudunk a nagylábujjról ahhoz, hogy megértsük, miért alakul ki kóros elváltozása, azaz a bütyök, amit szaknyelven Hallux valgusnak hívunk. A bütyök lapos láb, azaz a haránt és hosszanti lábboltozat süllyedése miatt – köznyelven a lúdtalp és a bokasüllyedés – alakul ki. Ez a fajta lábelváltozás gyermekkorban, fiatal felnőttkorban is kialakulhat, amennyiben a lábközépcsont ízületi felszíne fejletlen, deformált. 
Lábproblémái vannak, tart a bütyök kialakulásától? Szeretne megbizonyosodni abban, hogy lábai egészségesek? Jelentkezzen be hozzám, és alaposan megvizsgálom lábait, szükség esetén pedig javaslatot teszek a megfelelő kezelésre! 

Milyen tünetei vannak a bütyöknek?

  • a terület gyulladt, mely duzzanatot okoz
  • ez a duzzanat a gyulladás miatt piros
  • ez a piros terület kidudorodik
  • fájdalommal jár, melyet a gyulladás, a duzzanat okoz
  • a felületén bőrkeményedés vagy akár tyúkszem alakulhat ki, mert állandóan dörzsölődik a cipőben 
  • ezek a következményes bőrelváltozások további fájdalmat, gyulladást okozhatnak
  • és az ördögi kör bezárul
  • ha mindezt a folyamatot hosszú időn keresztül kezelés nélkül hagyja, a teljes mozgáskorlátozottságig fokozódhat állapota
     

Hogyan kezelhető a bütyök (Hallux valgus)?

Arra a kérdésre is nehéz válaszolni, hogy hogyan kezelhető a leghatékonyabban a bütyök, hiszen, mint minden lábváltozás esetében, a bütyök esetében is lábvizsgálatra van szükség. A Hallux valgusnak ugyanis különböző fokozatai vannak, amiket különböző módszerekkel lehet kezelni. Az enyhébb formák esetében hatékony a megfelelő talpbetét használata, torna vagy egyes Bowen fogások alkalmazása, miközben a súlyosabb elváltozások esetében műtéti korrekcióra lehet szükség. Podiáterként a lábak vizsgálata, és kezelése a szakterületem, amennyiben bármilyen lábelváltozásban szenved, legyen az bütyök, vagy bármi más, jelentkezzen be hozzám lábvizsgálatra! Amennyiben enyhe a bütyök én magam is tudom kezelni, ha pedig műtétre szorul a lába, a megfelelő szakemberekhez irányítom! A lábvizsgálat teljesen fájdalommentes, nem kell aggódnia!

Milyen problémákat okozhat a bütyök (Hallux valgus)?

A bütyök mihamarabbi kezelése kiemelten fontos, ugyanis a láb deformitása problémákat is okozhat. A kezelés elhanyagolása következtében a nagylábujj ízületeinek kopására számíthatunk, ami az ízület mozgásának beszűkülését, fájdalmat és járásnehézséget, további deformitásokat okozhat a lábon.

A bütyök problémái (Hallux rigidus)

A Hallux elváltozásai gyulladás következtében, például köszvény fennállása miatt is létrejöhetnek. Hallux rigidus esetén az ízület mozgása részben vagy egészben beszűkül. Ez az állapot nehezíti a járást, a gördülés fázisában az öregujj ízülete nem mozdul megfelelő mértékben, ez fájdalmat, kompenzációként hosszabb lépéseket, és a bokaízületben is elváltozásokat eredményez.
A bütyök szakszerű kezeléséhez, szakemberre van szükség! Okleveles podiáterként a lábelváltozások kezelése az egyik szakterületem, jelentkezzen be hozzám kivizsgálásra, és kezelésre! 

Nem a bütyök az egyetlen lábváltozás, alábbi cikkemben osztok meg részletes információkat a  kalapácsujj-, a lábujjak elváltozásairól, a diabeteses láb-, a lábat érintő alagút szindrómákról, a gyulladás okozta kórképekről, az artrosisos elváltozásokról! 
 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés