Kattints Kattints

Láb- és körömgomba kezelés | Gál Emőke, podiáter

Lábgomba kezelése: fontos információk a láb- és körömgombásodásról

Szerző: Gál Emőke, podiáter

A köröm- és lábgomba kezelése szakértelmet igényel- amennyiben nincsen megfelelően ellátva a probléma, továbbterjedhet, még több kellemetlenséget okozva. Podiáterként dolgozva, jól tudom, hogy mennyire fontos a lábgomba kezelése, és ismerem is a legjobb, szakszerű módszereket! Láb- és körömgomba kezelés | Gál Emőke, podiáter A gombákról kinek-kinek mit jut eszébe? „A gomba alatt” mese? Amikor a kis gomba nőtt az esőben és a hangya, a pillangó, az egérke, a veréb és a nyuszi is menedéket talált, összehúzódzkodtak és száraz bőrrel megúszták a zivatart? A lábgomba története sajnos nem mindig egy ilyen vidám mese, de most minden fontos információt elmondok Önnek a köröm- illetve lábgomba kezelésével kapcsolatban, hogy az Ön meséje happy enddel végződjön!

Köröm- és lábgomba kezelésében kiemelkedő

Most egy komolyabb, egészségügyi állapotról, a láb- és körömgombáról lesz szó. A Podiáter Képzésen a szakdolgozatomban „Az edukáció szerepe a körömgomba kezelésében” témakörrel foglalkoztam - lábgomba kezelése egy kiemelt szakterületem. Tanulmányaim során közzétettem egy közel 70 kérdésből álló kérdőívet, amelyre kapott válaszokat később részletesen kielemeztem. A lábgomba kezelésével kapcsolatban is sok érdekesség derült ki ebből, többek között az, hogy a kitöltőkben nagyon sok bizonytalanság merül fel a témával kapcsolatban. Az alábbi szakmai összefoglalóban is felhasználtam a kutatásom anyagát, annak érdekében, hogy a lehető legtöbb tudást adhassam át önöknek a köröm- és lábgomba kezelésével kapcsolatban.

Lábgomba kezelése: mi okozza a gombásodást?

A lábgomba kezeléséhez tudnunk kell, hogy milyen tényezők befolyásolják a láb- és körömgombásodás kialakulását! Ezért először is vegyük sorba ezeket! 

Lábgomba kezelése: a nedves környezet gombásodáshoz vezet

A lábgomba kialakulás legalább olyan összetett folyamat, mint a lábgomba kezelése, kialakulásában külső és belső tényezők egyaránt szerepet játszhatnak. A lábbeliben kialakuló nedves környezet – ennek oka lehet a foglalkozás, sport, öltözködés, izzadékony láb - kedvező feltételeket alakít ki a bőrt megbetegítő gombák szaporodására. A lábgomba kezelésének egy fontos része a prevenció, megelőzés is: egészségtelen, szűk cipő, műszálas zokni, harisnya viselése nem előnyös ebből a szempontból.

Lábgomba kezelése: egyéb tényezők is okozhatnak gombásodást

Sérülés, mechanikai hatás, trauma nyomán is kialakulhat gombásodás. A lábgomba kezelése során ezért az erre utaló jeleket is meg kell vizsgálnunk. Mit jelent ez pontosan, milyen előzményekre lehet gyanakodni a köröm-, illetve lábgomba kezelése során, ami kiválthatta ezt a panaszt? Helyileg a bőrön alkalmazott szteroid vagy antibiotikus kezelések is okozhatják az elváltozást, de kemikáliák, savak, lúgok okozta sérüléseket követően is kialakulhat a megbetegedés. 

Lábgomba kezelése: ezek a tényezők növelik a gomba kialakulásának kockázatát

A lábgomba kezelése előtt tudnia kell, hogy vannak olyan tényezők, amik növelik a köröm-, illetve lábgomba kialakulásának kockázatát. Ezen tényezők között szerepelnek többek között: a cukorbetegség, pajzsmirigy megbetegedése, a vénás-, artériás és nyirokkeringési zavarok, gyenge védekezőképesség, immunhiányos állapotok. De vannak olyan külső tényezők is, amiket Ön is befolyásolhat. Növeli például a köröm-, illetve lábgomba kialakulásának kockázatát az is, ha közösségi fürdők nedves padozatán mezítelen lábbal jár, valamint ha Önnel egy háztartásban bőrgombával fertőzött él, és nem figyelnek megfelelően oda a megfelelő a higiéniás és fertőtlenítési szabályokra.

Lábgomba kezelése: melyek a lábgombásodás tipikus helyei?

Gyakran a lábujjak között alakul ki a gomba, tevékenységem során azt figyeltem meg, hogy a tipikus hely a 4-5. lábujjak közötti terület. A lábgomba kezelése nagyon fontos, hiszen hiába csak egy apró terület fertőződik meg, a gomba könnyedén továbbterjed a többi ujjközre, talpra, egy egész lábat érintő fertőzés is kialakulhat a megfelelő kezelés hiányában. Bárhol is észleli a lábgomba kellemetlen tüneteit, kérjen időpontot podiátriai kezelésre hozzám, hogy megelőzzük a fertőzés továbbterjedését, ezzel együtt pedig azt, hogy még nagyobb probléma alakuljon ki. 

Lábgomba kezelése: melyek a lábgombásodás tipikus tünetei?

Lábgomba kezelésére általában az alábbi tünetekkel fordulnak hozzám pácienseim, és a kutatásom is alátámasztja, hogy ezek a lábgomba legjellemzőbb tünetei: viszketés, égő érzés, kisebb, nagyobb savós hólyagok, bőrpír, hámlás tünetei kíséretében. Az Ön mindenapjait is megkeserítik ezek a tünetek? Ne habozzon tovább, jelentkezzen be lábgomba kezelésére IDE kattintva! A lábgomba miatt a lábujjak között a bőr felázhat, macerálttá válhat, lemezes, fehér hámgallér jelenhet meg.

Körömgomba kezelése: Melyek a körömgombásodás tipikus helyei?

A lábgomba mellett a körömgomba is nagyon gyakori jelenség, sőt sok esetben a kettő együtt jár. A körömgombásodásnak is van egy tipikus helye, leggyakrabban az öregujjakon kezdődhet, és a lábgombához hasonlóan ez is könnyedén tovább terjedhet a többi körömre a megfelelő kezelés nélkül. A lábgomba kezelése mellett a körömgomba kezelésre is nagy hangsúlyt fektetek. 

Körömgomba kezelése: Melyek a körömgombásodás tipikus tünetei?

A körömlemez színe megváltozik, fénytelenné válik, a fehéres, halvány sárgás árnyalattól a barnás, szürkés-zöldes színeket láthatjuk a palettán – pácienseim gyakran úgy fogalmaznak: egyáltalán nem szép látvány! A körömlemez megvastagszik, a körömlemez elválhat a körömágytól, a köröm alatt a gombák által felemésztett, morzsalékos, körömmassza halmozódik fel- mindez nagyon jó körülményeket biztosít a bakteriális felülfertőzöttségnek. A köröm szabad széle felől és a körömágy felől is támadhatnak a gombák. Ennek hatására körömágygyulladás alakulhat ki, de a gyulladás lehet előzmény is. A megvastagodott, deformálódott körömlemez és a gyulladt környezete szinte minden lépésnél fájdalmas, lábbeli viselést vagy zárt cipőviselési képtelenségek okozhatnak. A szakszerű köröm- és lábgomba kezeléssel meg lehet akadályozni, hogy a probléma ennyire előrehaladott állapotba kerüljön!

A következő oldalon segítünk a láb- és körömgomba megelőzésében tanácsainkkal!

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés