Kattints Kattints

Lábszűrővizsgálatok professzionális eszközökkel, szakszerű lábszűrővizsgálatok cukorbetegeknek

Lábszűrővizsgálatok

Szerző: Gál Emőke, podiáter

Rengeteg helyen, rengeteg formában hívják fel a figyelmünket a különböző szűrővizsgálatok jelentőségére. Ezen vizsgálatok között a lábszűrővizsgálatok is megtalálhatóak, mégpedig azért mert nélkülözhetetlenek! Tudom, hogy azt hiszi, hogy eleget hallotta már, hogy mennyire fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel, de engedje meg, hogy az én nézőpontomat is bemutassam! Több éve dolgozom podiáterként, pontosan tudom, hogy milyen kulcsfontosságú a szakszerű lábszűrővizsgálatok, hogy mennyi problémát lehet megelőzni velük! Lábszűrővizsgálatok cukorbetegeknek

Miért olyan fontosak a lábszűrővizsgálatok?

A szűrővizsgálatokról nap, mint nap sokat hallhatunk. De mik is azok a szűrővizsgálatok és mi a jelentőségük, miért van szükség többek között rendszeres lábszűrővizsgálatokra is? Az egészségügyi szűrővizsgálatok - mint ahogy a megnevezése is mutatja -, a betegségek megelőzésének hatékony formái. A szűrővizsgálatok során egészségesnek hitt állapotban is fény derülhet olyan folyamtokra, melyek a szűrés nélkül rejtve maradnak és egyébként súlyos megbetegedéshez vezethetnek. A szűrővizsgálatokat különböző gyakorisággal érdemes elvégeztetni, általában évente, de vannak esetek, amikor negyed- vagy félévente szükséges megismételni. Amennyiben részt vesz egy lábszűrővizsgálaton, a látottak, valamint a kórlapja alapján meg tudom mondani, hogy Önnek milyen rendszeresen kell vizsgálatokra jönnie a továbbiakban.
 

Milyen szűrővizsgálatok vannak a lábszűrővizsgálatok mellett?

Szerencsére nagyon sok médium harsogja manapság, hogy milyen szűrővizsgálatok vannak, amelyeken ajánlott bizonyos időközönként részt vennie Önnek is, a saját egészsége érdekében. Az alábbiakban láthatja a legfontosabb általános szűrővizsgálatokat:
  • Laborvizsgálatok elvégzése
  • Menedzser-szűrés
  • Nőgyógyászati- és mellrák elleni szűrés
  • Prosztataszűrés
  • Hallásvizsgálat
  • Tüdőszűrés
  • Lábszűrővizsgálatok
 

Mit kell tudni a lábszűrővizsgálatokról?

Podiáterként a munkám a lábak ápolásából áll, legfőbb szakterületem a diabeteses lábszövődmények kialakulásának megelőzése. A lábszűrővizsgálatok erősen kapcsolódnak ehhez a területhez. A lábszűrővizsgálatok jelentősége abban áll, hogy a neuropathia, az érelzáródás, az ortopédiai elváltozások korai felismerése által sokkal több lehetőség van az adott állapot kezelésére, nyomon követésére, mint, ha késői stádiumban derülnek ki a kóros állapotok. Különös, kiemelt jelentősége van a lábszűrővizsgálatok elvégeztetésének, ha a páciens valamilyen alapbetegségben szenved. Cukorbetegség diagnózisával célszerű évente elvégeztetni a szűrést, még akkor is, ha nem érzékelhető semmilyen elváltozás a lábakon.
 

Nagyon fontosak a lábszűrővizsgálatok diabeteses láb szindróma esetében!

Alapkérdés, hogy neuropathia, érzéskiesés van-e a lábakban, az milyen jellegű és mértékű? A neuropathia miatt a lábak érzést veszítenek, ezért egy banális sérülés is kóros, elhúzódó sebgyógyulási folyamat elindulásához vezethet. Akinek neuropathias a lába, nem veszi észre, hogy feltöri a cipő, vízhólyag keletkezik a talpán vagy belerúg az ágy lábába, belelép egy rajzszögbe, mindezen fájdalmakat nem érzi. A sérülés viszont ott van a lábon, ami úgy tud meggyógyulni, ha megfelelő a vérellátása a sérült területnek. Ebben az esetben kiemelt szerepük van a lábszűrővizsgálatoknak a diagnosztizálásban, megelőzésben. Hazánkban körülbelül 2 millió ember szenved diabetesben akár ismerten, vagy ismeretlenül. 
„Napjainkban a nem traumás eredetű alsó végtagi amputációk 50–70%-át a diabeteses láb következményeként cukorbetegeken végzik, ezzel összefüggően valahol a világon húsz másodpercenként amputációra kerül egy alsó végtag.”- Rendszeres lábszűrővizsgálatokkal ennek döntő többsége elkerülhető lenne.
 

Milyen lábszűrővizsgálatokkal lehet felmérni a lábak állapotát?

Podiáterként szakszerűen tudom elvégezni a lábszűrővizsgálatokat, ehhez a legmodernebb eszközöket használom, annak érdekében, hogy a legapróbb elváltozások is szembetűnőek legyenek, a prevenció valóban mindenre kiterjedő legyen. 


Műszeres lábszűrővizsgálatok

A lábszűrővizsgálatokhoz olyan műszerek állnak rendelkezésemre, melyekkel mérhető a kritikus terület oxigénellátottsága, a vérkeringés, elvégezhető a láb artériáinak vizsgálata, az esetleges
érszűkület kialakulásának kiszűrése. 

Mindezek mellett a lábboltozatot is feltérképezem, annak elváltozásit is megfigyelem. Miért fontos ez? A lábboltozat elváltozásait azért fontos feltérképezni, mert a kóros nyomáspontok kialakulásával a terhelés olyan területekre esik, amik más módon adják meg a talpi alátámasztást. Ezek a helyek veszélyeztetté válnak, bőrkeményedések alakulnak ki, melyek olyan mértéket ölthetnek, hogy alattuk kóros szöveti folyamatok, fekélyek jönnek létre. 
 

A komplex lábszűrővizsgálat a prevenció kiemelt eszköze a veszélyeztetett láb elváltozásainak felismerésére, megelőzésére. Szeretné elkerülni a különböző lábproblémák kialakulását? Jelentkezzen be lábszűrővizsgálatokra hozzám!

 

Hogyan zajlik a komplex lábszűrővizsgálat?

A komplex lábszűrővizsgálat teljesen fájdalommentes vizsgálat, nem kell tartania semmitől! Tapasztalt kezeim között a legnagyobb biztonságban lesznek lábai a teljes lábszűrővizsgálat során. Hogyan zajlik a folyamat? Pár mondatban összefoglalom, de a kezelést megelőzően ennél jóval részletesebb tájékoztatást kaphat! Első lépésként a pontos kórelőzményeket felderítjük a pácienssel, majd a láb területe, a lábujjközök megtekintésével, állapotának felmérésével kezdődik. Tapintással felmérhető az artériák működése, eszközös és műszeres vizsgálatokkal végezhetőek el a neuropathia és érbetegségek szűrővizsgálatai.
 

Mi a teendő a lábszűrővizsgálatok után?

A lábszűrővizsgálat során fény derülhet olyan állapotokra, melynek kezelésében, megelőzésében podiáterként aktívan részt veszek és az is előfordulhat, hogy további, orvosi szakvizsgálatokra lehet szükség. Minden további teendőt egyeztetünk a komplex szűrővizsgálat eredményeinek tükrében. 
Podiáterként szakszerű lábápolással, szaktanácsadással, a láb állapot alakulásának nyomon követésével támogatom az egészséges állapot fenntartását.

Kérjen Ön is időpontot most lábszűrővizsgálatra, és előzzük meg együtt a súlyos lábproblémák kialakulását!

IDŐPONTOT KÉREK!
 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés