Kattints Kattints

Mi okozhatja a talp fájdalmat? Tudnivalók | Gál Emőke

Mi okozhatja a talp fájdalmat? Tudnivalók és kezelések!

Szerző: Gál Emőke, podiáter

A talp fájdalma sokak életét befolyásolhatja, különösen azokét, akik nap, mint nap álló, vagy gyalogló munkát végeznek, illetve sportolnak rendszeresen. Podáterként fontos feladatom a lábak egészségének, és épségének megőrzése. Alábbi cikkemben a talpfájdalommal küzdőknek szeretnék egy kis segítséget nyújtani azzal, hogy megválaszolom e kérdéseket: Mi okozhatja a talp fájdalmat? Milyen kezelésekkel lehet csökkenteni a talp fájdalmát? Mi okozhatja a talp fájdalmat? Tudnivalók | Gál Emőke

Mi okozhatja a talp fájdalmat?

Amennyiben Ön is talp fájdalommal küzd, biztosan érdekli, hogy mi okozhatja. Azonban sokat látott, gyakorló lábápolási szakemberként azt kell mondanom, hogy anélkül, hogy alaposan megvizsgálnám a lábait, nem tudom megmondani, hogy mi okozza a talp fájdalmát. A talp fájdalom kialakulásának számtalan oka lehet, a pontos diagnózist csak egy szakszerű lábvizsgálat után lehet kiállítani. A talpak nagy erőkifejtésnek vannak kitéve a mindennapok során, számos olyan probléma merülhet fel, ami fájdalmat okoz hosszútávon, a megfelelő kezelés nélkül. A talp fájdalmát alapvetően valamilyen elváltozás szokta okozni. Podiátriai kezelésem során egy alapos lábvizsgálat keretében felderítem az elváltozást, a fájdalom pontos okait.

Ezek a talp fájdalmának a leggyakoribb okai

Tyúkszem vagy szemölcs is lehet a talp fájdalmának oka

Gyakran fordul elő, hogy a talpon kialakul tyúkszem, esetleg bőrkeményedés, vagy szemölcs okozza a talp fájdalmát, amik kezelés hiányában akár tovább is terjedhetnek. Ezek általában rosszul illeszkedő cipők, hosszantartó terhelés vagy helytelen járás következményei lehetnek. Podiátriai rendelésem során nemcsak a problémát kezelem, hanem prevenciós jellegű kezeléseket is végzek, amik segítenek megelőzni hasonló problémák kialakulását. 

Gyulladás is lehet a talp fájdalmának oka

A láb és talp különböző részein gyulladásos állapotok alakulhatnak ki, például achilles-ín gyulladás. Ezeket a problémákat általában a túlzott terhelés, ismétlődő stressz vagy az ínszalagok és szövetek degenerációja okozhatja. De sérülés is okozhat gyulladást a talp területén, ugyanis ezen a területen nehezebben gyógyulnak a sebek, megfelelő kezelés nélkül könnyen fekéllyé alakulnak, elfertőződnek, gyulladáshoz, fájdalomhoz vezetnek. 

Korábbi baleset, műtét is lehet a talp fájdalmának oka

Vannak esetek, amikor merev izmok, ízületek miatt lép fel a talpi fájdalom. Sok páciensem esetében tapasztaltam már azt a jelenséget, hogy egy korábbi lábprobléma, esetleges műtéti eljárás az oka a talpi fájdalmaik kialakulásának. Egy csonttörés, szalagszakadás, vagy ficam következtében a páciensek gyakran kímélik a lábukat, emiatt azonban megváltozik a járás, a talpi terhelés is, ennek pedig sokszor az azonos, vagy éppen ellenkező oldali talp fájdalma a következménye. A lábkímélő testtartás miatt a mozgás is megváltozik, a nem megfelelő járás okozhat fájdalmat. Pontosan ezért a műtétek utáni rehabilitációs időszakban sem ritka a talp fájdalma, ami lehet egy-, vagy kétoldali is.

Hogyan lehet kezelni a talp fájdalmát?

A talp fájdalom okai összetettek lehetnek, ezért a kezelés megkezdése előtt minden esetben tisztázni kel a pontos okokat, előzményeket, fel kell tárni a talp fájdalom problémájának a gyökerét, hogy mi okozza pontosan a kellemetlenségeket. A diagnózis felállítása után a problémának megfelelően kell eljárni. Podiátriai szakrendelőmben több hatékony módszert is alkalmazom a talp fájdalmának kezelésére. Többek között fókuszált lökéshullám terápiát is, ami hatékonyan segíti a szervezet regenerációs folyamatainak elindulását, olvasson többet erről a kezelésről IDE kattintva! 

Amennyiben szeretne megszabadulni talpi fájdalmaitól, kérjen időpontot podiátriai szakrendelésemre! A lábvizsgálat után megtaláljuk a probléma kezelésére leghatékonyabb kezelést! 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés