Kattints Kattints

Mit tehet a diabeteses neuropathia ellen? | podiater.hu

Mit tehet a diabeteses neuropathia ellen?

Szerző: Gál Emőke

A diabetes neurophatia a cukorbetegség következtében kialakuló, speciális idegkárosodás. A károsodott idegek miatt kellemetlen fájdalom és fantomérzés alakulhat ki, amely leginkább a lábban jelentkezik. Ez a betegség 1-es és 2-es típusú diabetesben egyaránt lehetséges. Mit tehet a diabeteses neuropathia ellen? | podiater.hu A diabeteses neuropathia ellen Ön azonban tehet olyan változtatásokkal, amelyeket érdemes beépíteni akár mindennapjaiba, ezzel elkerülheti a kellemetlenségekkel járó szövődményeket.Podiáterként nemcsak a lábát ápolom, hanem személyre szabott tanácsokkal is ellátom, annak érdekében, hogy minél hatékonyabban fel tudja venni a harcot a diabeteses neuropathia ellen! Kezdésként íme, néhány tanács, amin már holnap elkezdhet dolgozni:
 1. Táplálkozzon az anyagcsere helyzetének megfelelően, hogy a vércukorszint értékei az Ön állapotának megfelelő határértékek között mozogjanak.
 2. Ellenőrizze vércukorszint értékeit! Vizsgálja meg, jegyezze fel éhgyomri és evés előtti, utáni vércukorérték-párokat is!
 3. Ismerje meg szervezete működését! Vezessen naplót táplálkozásáról, így megbizonyosodhat arról, hogy mely elfogyasztott táplálék milyen hatással van vércukorérték változásaira!
 4. Nincs egyedül! A táplálkozási, életvezetési tanácsokért kérheti szakember segítségét. 
 5. Napi rendszerességgel vizsgálja át lábát! A neuropathia miatt nem érzi, ha feltörte a cipő vagy a cipőbe begyűrődött zokni.
 6. Viseljen fehér vagy világos színű zoknit, harisnyát, mert levétele után láthatja, hogy van-e rajta váladék-, vérfolt.
 7. Kényelmes lábbeliket hordjon, ami nem szorít, lábujjai kényelmesen elférnek benne. Az elhasznált, kitaposott, lyukas lábbeliket cserélje le! Hasznos viselet a gördülő talpú cipő, ami járás közben segíti a láb átgördülő mozgását.
 8. Mielőtt felhúzza lábára a cipőjét, nyúljon bele, tapintsa ki, hogy a cipő belseje rendben van-e és belehullott-e valami. Ha a cipő belsejében elcsúszott vagy felgyűrődött a betét igazítsa meg, távolítsa el a benne lévő apróságot! 
 9. Új cipő vásárlásakor ügyeljen rá, hogy délután próbálja meg, mert a lábméret napközbeni ingadozást is mutathat pl. lábdagadás miatt.
 10. Az új cipő viselését fokozatosan tegye! Az első napon fél-egy óra használat után vizsgálja meg lábát, van-e rajta horzsolás, piros felület. Csak akkor hordja huzamosabb ideig, ha ilyet nem tapasztal.
 11. Amennyiben tehermentesítő cipőt javasol a szakember, ugyanezen eljárást alkalmazza! Vigye vissza a cipészmesterhez a cipőt, hogy a lábához igazítsák! 
 12. Napi rendszerességgel mosson lábat, lábmosás után alaposan törölgesse szárazra, különös gondossággal a lábujjak közét.
 13. Lábáztatás helyett frissítő zuhanyt használjon! Ellenőrizze a víz hőmérsékletét kézzel, amennyiben keze érintetlen a neuropáthiától vagy hőmérővel, nehogy leforrázza bőrét!
 14. A lábápolást, körömvágást, bőrkeményedések eltávolítását a sérülésveszély elkerülése miatt bízza szakemberre!
 15. Száraz bőrét naponta ápolja! Használjon urea tartalmú lábápoló krémeket, ha szükséges naponta többször is!
 16. Ne járjon mezítláb! Használjon tengerjáró papucsot, ha szabad vizekben úszik!
 17. Óvja lábát a közvetlen napsugárzástól!
 18. Sétáljon a természetben minden nap!
 19. Bármilyen jelentéktelennek tűnő köröm-, bőrelváltozás, vízhólyag, tyúkszem, bőrfelmaródás, forrázás, napégés esetén ne hezitáljon keressen fel szakembert!

Amennyiben Önnél pedig már fennáll a diabeteses neuropathia, vagy bármilyen kellemetlen tünetet tapasztal lába esetén, keressen fel mielőbb, hogy megőrizzem lába egészségét. Már számos páciensemnek tudtam enyhíteni tüneteit, vagy épp megelőzni azokat. 

Kérjen időpontot rendelőmbe egyszerűen telefonon vagy online!

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés