Kattints Kattints

Podiátriai szűrővizsgálatok | Gál Emőke podiáter.hu

100+

elégedett páciens

5 év

szakmai tapasztalat

10+

kezelési módszer

szakszerű podiáter vizsgálat

Szakszerű podiátriai szűrővizsgálat

Mivel a diabeteses láb szindrómának nagyon súlyos következményei lehetnek, javasolt a megfelelő időközönként felkeresni ezzel a megfelelő szakembert. Podiáteri képesítésemmel, a megfelelő szakmai tudás, valamint sok éves szakértelem birtokában szakszerű podiáteri szűrővizsgálatban fogom részesíteni, és amennyiben szükséges, további vizsgálatokat, kezeléseket fogok javasolni Önnek.

Hogyan zajlik az évenkénti podiátriai szűrővizsgálat?

A podiátriai szűrővizsgálat fájdalmatlan, Önnek semmitől nem kell tartani a vizsgálat során! Le kell venni a lábbelit és zoknit vagy harisnyát. Így megtekinthető a láb bőrének állapota, elszíneződése, szárazsága, felmérhető a körmök állapota és a bőrkeményedések nagysága, elhelyezkedése. A lábujjak közötti területek megtekintése elmaradhatatlan. A láb deformitásai, lábduzzanat, ödéma, sebek, fekélyek jelenléte felismerhető. Tapintással megállapítható a hőmérsékletkülönbség a végtagokon. Kitapinthatóak a lábat ellátó nagyerek működése.

Milyen lépésekből áll a podiátriai szűrővizsgálat?

1.    Neuropathia szűrés – neuropatiás fájdalom vagy érzészavar, érzéskiesés
a.    Kalibrált hangvillával a vibrációérzet vizsgálható 
b.    Monofilamnettel a bőrérzékelés
c.    Tip Term vizsgálattal – a hőmérséklet érzékelés
d.    Neuroteszttel – a verejtékmirigyek működése  
2.    Angiopathia szűrés – A láb keringésének műszeres szűrővizsgálata
a.    Doppler készülék a véráramlás vizsgálatát szolgálja
b.    Pulzoximeteres vizsgálat az erek állapotát, az oxigén telítettséget és a pulzusszámot méri
c.    Boka-kar index mérés pulzushullám méréssel - az érszűkület jelenlétről és az érfalak merevségének állapotáról ad információt
3.    Pedobarograph-os vizsgálat
a.    az ortopédiai elváltozások, kórós nyomáspontok kialakulásának korai felismerésére szolgál
b.    álló helyzetben és
c.    járás során is feltérképezhető a talpi nyomásértékek eloszlása

Podiátriai szűrővizsgálatok eredménye 

A podiátriai szűrővizsgálatok eredményeit a páciens írásban kapja meg. Az eredmények birtokában újabb panasz esetén, vagy évente megismételjük a szűrővizsgálatot. Az eredmények függvényében további, orvosi kivizsgálásokra is szükség lehet, erről is javaslatot fog kapni. 
Podiátriai szűrővizsgálatok diabetes láb szindrómában szenvedőknek
Az Egészségügyi Közlönyben 2018. március 5-én jelent meg a „A diabeteses láb szindrómában szenvedő cukorbetegek ellátása felnőttkorban” szakmai irányelvek. Az irányelvek olyan fontos megállapításokat tartalmaznak, amit minden cukorbetegséggel foglalkozó egészségügyi szakembernek ismernie kell a podiátriai szűrővizsgálatokkal kapcsolatban.

Mit tartalmaznak a podiátriai szűrővizsgálatokkal kapcsolatos irányelvek?

A szakmai irányelvek azon szakembereknek készült, akik a „Felnőttkorú (>18 év) cukorbetegekkel foglalkozó egészségügyi szolgáltatók, akik a diabetes mellitus talaján kialakuló diabeteses láb szindróma szűrésével, diagnosztizálásával, kezelésével, gondozásával és megelőzésével foglalkoznak.” Ennek megfelelően a podiáterek kompetenciájába tartozó szűrővizsgálatok elvégzése, a szakszerű lábápolás, gondozás, az utánkövetés a prevenció jelentőségét magyarázzák. Tehát számtalan olyan információt tartalmaz, ami többek között a podiátriai szűrővizsgálatok, és szükséges kezelések fontosságára hívja fel a figyelmet. 

Miért fontos minden évben elvégezni a podiátriai szűrővizsgálatokat?

Ugyancsak a Szakmai Irányelvekben megjelent adatok magyarázzák a megelőzés kérdéskörének kiemelt kezelését, az évenkénti vagy a beteg állapotától függő gyakoribb podiátriai szűrővizsgálatok elvégzését:      
  • „Hazánkban kb. másfél-kétmillió ember szenved ismert vagy ismeretlen módon diabetesben, illetve kórmegelőző állapotában.”
  • „A klinikai gyakorlatban a cukorbetegek kb. 1/3-ában számíthatunk a diabeteses láb szindróma kialakulásának alapját megteremtő, panaszokat okozó neuropathia diabetica előfordulására.”
  • „A diabetes mellitus és a perifériás verőér-érbetegség (PAD) kialakulása között szoros összefüggés van.” „A nagy amputációk száma ötször-tízszer nagyobb a diabeteses érbeteg-csoportnál, mely összefügg azzal is, hogy az állapotot gyakran sensoros neuropathia és a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenállóképesség kíséri.”
  • „Napjainkban a nem traumás eredetű alsó végtagi amputációk 50–70%-át a diabeteses láb következményeként cukorbetegeken végzik, ezzel összefüggően valahol a világon húsz másodpercenként amputációra kerül egy alsó végtag.”

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés