Kattints Kattints

Talpfájdalom kezelése | Gál Emőke podiáter

Talpfájdalom kezelése

Szerző: Gál Emőke, podiáter

Podiáterként az egyik feladatom a talpfájdalom kezelése. De vajon mitől alakul ki a talpfájdalom, mitől fájhat a talpunk? Az a rossz hírem van, hogy ezer és egy oka lehet a talpi fájdalomnak, attól függően, hogy hol fáj a talpunk. Nagyon sok páciensem fordul hozzám talpfájdalom kezelésével nap, mint nap, az alábbi cikkemben a leggyakrabban előforduló okokról fogok írni.  Talpfájdalom kezelése | Gál Emőke podiáter

A talpfájdalom kezelésének első lépése a lábvizsgálat

A talpfájdalom kezelésének menete nagyban függ attól, hogy mely ponton fáj Önnek a talpa. Éppen ezért minden páciensem esetében az első lépés egy alapos vizsgálat a szakszerű talpfájdalom kezelése e nélkül nem kezdődhet meg. Az első találkozáskor mindenkinek megvizsgálom a lábát nagyon alaposan; a körmöket, a bőrét, az ortopédiai elváltozásokat, bütyök, tyúkszem, lábboltozati elváltozásokat, megtapintom a lábhát artériáit. Podiáterként sok hasonló esettel találkoztam már, tudom melyek azok a pontok, amikre különösen kell figyelni, de nem végzek felületes munkát, az alapos vizsgálat elengedhetetlen a kiváltó okok megszüntetéséhez. Jelentkezzen be hozzám IDE kattintva

A talpfájdalom kezelése függ a talp fájdalmának pontos helyétől

A talpfájdalom kezelésének számtalan módszere van, azonban nem mindegy hogy melyiket alkalmazzuk. Nemcsak a talpfájdalom helyét kell diagnosztizálni, hanem a kiváltó okot is. A vizsgálat során Önt is meg fogom kérdezni a kóros elváltozással kapcsolatban, de nem kell félnie! Általános kérdéseket fogok feltenni a talpával, a problémával kapcsolatban, mutatok is pár példát! Megkérem, hogy mutassa meg, hogy hol fáj, történt-e valami változás, ami miatt fáj? Járt-e orvosnál a fájdalom miatt? Diagnosztizálták-e az állapotát? Kapott-e kezelést, ha igen, milyen kezelést? Mennyire érzi hatékonynak a kezelést? Sportol-e, történhetett-e sérülés? Megerőltette-e a lábát, váltott-e cipőt mostanság? A kérdések sokaságából is kiderül, hogy milyen különböző okokra vezethető vissza a talpfájdalom. A talpfájdalom szakszerű kezelése nem kezdődhet meg az okok feltárása nélkül!
A talpfájdalom kezelése előtt fel kell deríteni a mögöttes okokat
Podiáterként fő feladatom a lábak ápolása, a lábak egészségének megőrzése. Sokan egészen addig nem is gondolnak bele, hogy ez milyen fontos dolog, amíg nem történik valamilyen probléma a lábukkal. Lábaink nap, mint nap nagy megterhelésnek vannak kitéve, szinte folyamatosan használjuk őket állás, séta, vagy sportolás közben. Amennyiben Ön is talpfájdalommal küzd, rendelőmben kiderítjük a fájdalom okait, és hatékony, szakszerű kezeléseimmel megszüntetjük nem csak a tüneteket, hanem a probléma gyökerét is kezeljük. A talpfájdalom kezeléséhez tudni kel, hogy mi okozza a problémát, az alábbiakban bemutatom azokat az okokat, amiket pácienseimnél leggyakrabban tapasztalok.

A talpfájdalom kezelése: Mik lehetnek a talpfájdalom okai?

A talpfájdalom kezelése előtt fel kell deríteni a mögöttes okokat, amik sokfélék lehetnek. Sokszor előfordul, hogy a talpfájdalom mögött gyulladás húzódik meg. Olyan talpelváltozások, mint tyúkszem, vagy szemölcs is okozhatnak fájdalmat a talpon. Ez esetben a talpfájdalom kezelése ezen problémák kezelésében merül ki. Azonban nem mindig ilyen egyszerű felderíteni az okokat, ugyanis Achilles-ín fájdalmak vagy merev izmok, ízületek miatt is jelentkezhet a talpi fájdalom. 
A talpfájdalom oka lehet sérülés, baleset is
Sérülés is lehet a talpi fájdalom kiváltó oka: seb alakult ki, netán a seb nehezen gyógyul és fekéllyé alakult, felülfertőződik, ez komoly gyulladással, és fájdalommal járhat. Ebben az esetben podiáterként a talpfájdalom kezelésének részeként a sebet kezelem elsődlegesen. Akkor is előfordulhat a talp fájdalma, amikor csonttörés, ficam, esetleg szalagszakadás miatt megváltozik a lábak terhelése. A kímélő testtartás ugyanis megváltozott járáshoz vezet, ami miatt a talp helyzete is megváltozhat. Ezért nem ritka, ha alsóvégtagi műtétek utáni rechabilitáció időszakban is kialakul a talpfájdalom. A fájdalom lehet egyoldali, de kétoldali is. Ebben az időszakban a gyógyulási folyamatok miatt is kiemelt jelentősége van a szakszerű talpfájdalom kezelésének.

Milyen lehetőségek vannak a talpfájdalom kezelésére?

Már fentebb is írtam a talpfájdalom kezelésének lehetséges módszereiről, illetve azt is többször hangsúlyoztam, hogy az első, és legfontosabb az okok tisztázása. Podiátriai rendelőmben egy alapos lábvizsgálás után készítek részletes kezelési tervet Önnek a talpfájdalom kezelésére. Sokszor elegendő egy alapos ortopédiai kivizsgálás, és egy kiváló minőségű aktív vagy passzív egyedi talpbetét elkészítése és rendszeres viselése. Az egyedi talpbetét készítését talpi nyomásmérés előzi meg. Így lesz egyedi, csak az Ön lábára, az Ön talpi tehermentesítésére alkalmas a betét. Ügyeljen arra, hogy évente cserélendő az egyedi talpbetét.  

A talpfájdalom kezelése a legjobb módszerekkel

Vannak azonban olyan esetek, amikor a talpfájdalom kezelése nem hatékony az egyedi talpbetétekkel. Azonban rendelőmben alkalmazom az úgynevezett lökéshullám terápiát, aminek a célja a sejtek, szövetek szintjén beindítani a regenerálódás folyamatait. Ezzel a módszerrel a talpfájdalom kezelése is jóval hatékonyabb tud lenni. Podiátriai szakrendelőmben a BTL-6000 Fókuszált lökéshullám terápiát alkalmazom, ennek a kezelésnek a legnagyobb előnye, hogy kifejezetten azt a területet érik a fókuszált piezoelektromos hullámok, amely érintett a fájdalmat okozó elváltozással kapcsolatosak, így a talpfájdalom kezelése célzottan ott történik, ahol a probléma van. Ez a terápia a talpfájdalom kezelésére önállóan, és kiegészítő kezelésként is használható, valamint más mozgásszervrendszeri betegségek esetében is hatékonyan beindítja a regenerálódási folyamatokat. Fő indikációi az íngyulladások (tendinopathiák), trigger pont terápia, a meszesedés (dekalcifikáció) és törések, műtétek után a csontszövet regenerációjának gyorsítása.

Talpfájdalom kezelése szakszerűen? Okleveles podiáterként a legjobb kezelésekkel segítek Önnek! Jelentkezzen be rendelésemre

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés