Kattints Kattints

Hogyan alakul ki a diabéteszes láb? Milyen szövődményei vannak?

A diabéteszes láb kialakulása, a szövődmények megelőzése

Szerző: Gál Emőke

A diabetes diagnózisa egyre több embert érint. Mit is jelent diabetesesnek lenni? Ezt a kérdést a szövődmények kialakulásának és megelőzésének irányából közelítem meg. Alábbi cikkemben a diabéteszes láb kialakulásáról, tüneteiről, valamint kezeléséről lesz szó. Amennyiben Ön, vagy hozzátartozója érintett ebben a témában, mindenképpen olvassa el, hiszen súlyos szövődményei lehetnek a diabéteszes lábnak, amennyiben nincsen megfelelően kezelve!

Mi az a diabéteszes láb?

A pacientúrám zömében érintett ezzel a kórképpel, ami a vizsgálatok elvégzésével, a diagnózis felállításakor mindenkit érzékenyen érint. „Hát én is? Akkor most mit tehetek, hogyan tovább?” Még a közeli hozzátartozók is tanácstalanok lehetnek, hogyan is tudják támogatni a cukorbeteg életmódváltoztatását. Mindenhol elhangzik ez a bűvös szóösszetétel: életmódváltoztatás. Tudom, ez bizony riasztó lehet, és nem feltétlenül csak a női magazinok által emlegetett életmódváltási tényezőkből áll a dolog, sok-sok mindent meg kell változtatni. A diabetes következtében többek között a lábápolásra is oda kell figyelni. 

A diabéteszes láb- a cukorbetegség gyakori következménye

A jó hír az, hogy különböző szakképzettségű segítő szakember vesz részt abban, hogy támogassa a cukorbeteget a változtatás útján. Azonban mindenekelőtt a saját elhatározás a legfontosabb, hogy megszülessen az a belső késztetés, hogy „ez nem mehet így tovább, változtatni akarok, és ma elkezdem”. Az életmódváltoztatást azért érdemes elkezdeni, hogy a cukorbetegség alattomos szövődményeit megelőzhesse. Egy ilyen alattomos szövődmény a diabéteszes láb kialakulás is, ami miatt nem is gondolná évente hány láb kerül amputálásra! 
De ne aggódjon, hiszen szakszerű podiátriai módszereimmel kezelem a diabéteszes lábat, és elkerülhetővé teszem a súlyos szövődmények kialakulását! Okleveles podiáterként fő szakterületem a diabéteszes lábak kezelése. Forduljon hozzám bizalommal! Akár ellenőrzésre, akár teljes körű kezelésre kérhet időpontot online IDE kattintva! 

Miért olyan fontos a diabéteszes láb kezelése?

Gyakran fordul elő, hogy a szövődmények jelentkezésével kerül felismerésre maga a diabetes! Mik is ezek a szövődmények, mely szerveket, testrészeket érinti? A szem-, a vese- és a lábszövődmények kialakulásának megelőzése a cél.

A diabéteszes láb kialakulásának folyamata

Biztosan Önt is érdekli a diabéteszes láb kialakulásának folyamata, hogy miért, és mikor alakul ki ez az elváltozás, ezért most pár sorban ezt mutatom be. A diabeteses láb bonyolult kórélettani folyamatok következtében alakul ki. A felborult cukoranyagcsere, a tartósan magas vagy éppen túl alacsony vércukorszint megváltoztatja a sejtek, szövetek működését, romlik a kis- és nagyerek vérellátása, valamint a sejtek oxigénellátása is. Ez az elváltozás pedig elsősorban a lábaknál okoz problémát: kialakul a diabetes neuropathia

Hogyan lehet megelőzni a diabéteszes láb kialakulását?

Diabetesben az elsődleges kihívás a cukoranyagcsere egészséges keretek között tartása. Vannak olyan esetek, amikor ez az életmódváltoztatás során a táplálkozás tudatos alakításával megvalósítható és gyakran előfordul, hogy gyógyszeres beavatkozást tartanak szükségesnek. A vércukorszint „kordában” tartására azért van szükség, mert ennek hiányában a szövetek, sejtek elégtelen oxigénellátása, az érzészavar, az erek – artériák és vénák megbetegedése -, az ortopédiai elváltozások, a bőr működésének megváltozása külön-külön és együttesen is hozzájárulhatnak a diabeteses láb kialakulásához, és egyéb súlyos következményekhez.

Milyen tünetek utalnak a diabéteszes láb kialakulására?

 • Neuropathia kórképe több szervrendszert, szervet érinthet, beleértve a lábakat is – érzéskiesés, érzészavar alakul ki, furcsa bizsergés, fájdalom, fantom érzések vagy teljes érzéskiesés is kialakulhat a lábakban. Ez az érzéskiesés érintheti a bőrérzékelés, a fájdalom-, a hőérzet sérülését is.
 • Csökkent járástávolság – az érszűkület és elégtelen vérellátás a lábban hasító fájdalom formájában jelentkezhet. Jellemzően ilyenkor meg kell állni vagy leülni, megpihenni és várni, amíg a fájdalom megszűnik, ez pedig a sétatávolság csökkenését eredményezheti. Olyannyira nagy problémát okozhat a diabéteszes láb, hogy súlyos esetekben az egy huzamban megtett távolság néhány tíz, száz méterre csökken.
 • A diabéteszes láb kialakulásának következményében a bőr extrém szárazzá válhat. Azt veheti észre, hogy az eddig használt testápolókat hiába használja naponta akár többször, állandó bőrszárazság, bőrviszketés, test szerte kirepedezett bőrterületek, kirepedezett sarok jelentkeznek, ami fájdalmas, mozgásában is korlátozhatja és ami még veszélyesebb, behatolási kaput nyit a kórokozóknak.
 • A diabéteszes láb következtében nem ritka, hogy a körmök megvastagodnak, esetleg gombás köröm- és bőrelváltozások jelennek meg. Ezek az elváltozások gócterületek a mélyebben kialakuló kóros szöveti folyamatok kialakulásában.  
 • Jellemző tünet a diabéteszes láb esetében, hogy azt tapasztalhatja, hogy mintha „megnőtt” volna a lába, megváltozik az ujjak helyzete, bütyök, kalapácsujj alakul ki, kényelmetlenné válnak évszakváltáskor az addig használt lábbelik.
 • Szintén a diabéteszes láb kialakulásának jele, ha új, kifejezetten vaskos bőrkeményedések, szokatlan, eddig nem tapasztalt tyúkszemek alakulnak ki a talpon, ujjak között, a kalapácsujjak legmagasabb pontján, melyek kifejezetten fájdalmasak, érzékenyek lehetnek. Neuropatia fennállása esetén – mivel a fájdalomérzet sérült - csak akkor derül fény az elváltozásra, amikor váladékozás, seb látható a területen.
 • A diabéteszes láb esetében nem ritka, hogy ödéma jelenik meg a lábon, bokák körül, „vizesedik” az alsó végtag, megnő a végtag körfogata, emiatt pedig nem fér bele a cipőbe, csizmába.
 • A diabéteszes láb kialakulása következtében esetleg észrevétlen vagy megmagyarázhatatlan, banális balesetek miatt kialakult csonttörések történhetnek.
 • Ha a láb sérülése következtében kialakult terület nem akar meggyógyulni, az is a diabéteszes láb kialakulására utalhat. Súlyosabb esetben felülfertőződnek ezek a sérülések és egyre nagyobb, mélyebb sebek, uralhatatlannak tűnő állapot alakul ki. 

Hogyan lehet megelőzni a diabéteszes láb szövődményeinek kialakulását?

Az alábbiakban részletesen bemutatom, hogy mit lehet tenni a diabéteszes láb szövődményeinek megelőzése érdekében. Podiáterként fő szakterületem a cukorbeteg lábápolás, szakszerű eljárásaimmal mindent megteszek a lábak egészségéért. 
A diabéteszes láb szövődmények kialakulásának megelőzése három területre terjed ki:
 1. Primer prevenció – elsődleges megelőzés – amikor a fent felsorolt tüneteket Ön még nem tapasztalja. A diabéteszes láb szövődményeinek megelőzése szempontjából a legideálisabb időszak. A szövődmények megelőzése érdekében javaslom évenként elvégezni a komplex lábszűrővizsgálatokat. Jöjjön el hozzám, a lábvizsgálat után szakszerű tanácsokkal látom el, megbeszéljük, hogy mit tehet lába egészségéért, a diabéteszes láb szövődményeinek megelőzéséért. 
 2. Szekunder prevenció – másodlagos megelőzés – amikor Ön már tapasztal olyan enyhe vagy középsúlyos elváltozásokat, melyek a mindennapjait is befolyásolja. Jelentkezzen be hozzám komplex lábszűrővizsgálatra, hogy időben kiderüljön visszafordítható-e még a folyamat, mit tehet a gyógyulása érdekében, hogyan tartható fenn a továbbiakban a szövődménymegelőző állapot.
 3. Tercier prevenció – harmadlagos megelőzés. Az Ön állapotában visszafordíthatatlan folyamatok is fennállnak, esetleg amputáción esett át. Ezen állapotokban a részlegesen amputált végtag és a másik, működő végtag megtartása, további súlyos állapotok megelőzése a cél.
Podiátriai rendelésemen a komplex szűrővizsgálatok alkalmával modern szűrővizsgálati eljárásokkal felismerhetőek azon elváltozások, melyek veszélyt jelenthetnek lábára. Minden alkalommal megvizsgálom a lábát, hogy időben felismerésre kerüljön minden aprónak tűnő elváltozás, ami a kezelések nélkül súlyos szövődményekhez vezethet. 
Podiátriai lábápolásban részesítem, szakszerű tanácsokkal látom el Önt és segítő hozzátartozóját is, hogy elkerülhetőek legyenek a diabéteszes láb súlyos következményei! Ne halogassa tovább, jelentkezzen be vizsgálatra! 
 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés