Kattints Kattints

Száraz talp kezelése | Gál Emőke podiáter

Száraz talp kezelése, tünetei, kialakulásának okai

Szerző: Gál Emőke

A száraz talp nagyon kellemetlen tud lenni, ugyanis a bőr kiszáradása a lábon csillapíthatatlan viszketést idéz elő. Hogyan lehetséges a száraz talp kezelése, mi okozza a kialakulását, mit tehet Ön, hogy elkerülje? Ezekre a kérdésekre adom meg a választ alábbi cikkemben!  Száraz talp kezelése | Gál Emőke podiáter

Száraz talp kezelése, kialakulása – tanulmányozzuk a bőrünket!

Tapasztalataim azt mutatják, hogy sokszor pácienseim nem gondolnak bele, hogy milyen fontos szerepet tölt be bőrünk az életünkben, pedig ez a legnagyobb érzékszervünk, aminek számtalan fontos feladat van. Az olyan bőrproblémák kezelése, mint például a száraz talp, bőrkeményedés, tyúkszem ezért nagyon is fontos! A bőr elsődleges szerepe, hogy elhatárolja testünket a környezettől, de ezzel egy időben össze is köti vele. A bőr azzal együtt, hogy védi a testünket a környezeti behatásoktól, nagymértékben ki van téve az olyan környezeti tényezőknek, mint a káros baktériumoknak, kórokozóknak, vírusoknak, gombáknak.

Miért fontos a száraz talp kezelése, miért okoznak problémát a bőrelváltozások?

Ugye ön is érzékeli, hogy kézujjaival a tapintás folyamán érzi a hőmérsékletet, a felületek érdességét, a fájdalmat? Ez bőrünk érzékelő funkciójának köszönhető: bőrünk hajszálerekkel, finom érző idegekkel vannak behálózva, ennek köszönhető, hogy testünk különböző részei különböző minőségű érzékelésre képesek. Bőrünk ezen túlmenően hőháztartásunk egyensúlyban tartásában is aktívan kiveszi a részét, valamint zsírraktárként funkcionál, amellett, hogy a bőr pigmentek védelmeznek a nap káros UV sugarai ellen is. 
Bőrünk összetett védelmi funkciója csak addig képes működni, amíg nincs vele valamilyen probléma. Ezért fontos minél előbb a száraz talp kezelése, az olyan problémák orvoslása, mint a bőrkeményedés, tyúkszemet, cukorbeteg láb elváltozásai! Amennyiben lábproblémája van, jelentkezzen be szakszerű podiátriai kezelésemre IDE kattintva!

Száraz talp kezelése és kialakulása – egy speciális, a láb bőrét érintő elváltozás

Podiáterként lábak ápolásával foglalkozom, szakértelmem a láb bőrének elváltozásaira terjed ki leginkább, ezért nézzük meg részletesebben, hogy mit kell tudni a láb bőréről, a száraz talp kezeléséről! A láb bőre egyébként is nagyon speciális, eltér a testünk többi felületén található bőrtől, méghozzá azért, mert a nagy verejtékmirigyek elhelyezkedési területe. Ezt minden páciensemnek elmondom, aki a száraz talp problémájával keres meg. Ugyanis verejtékmirigyek nem megfelelő működése idézi elő a száraz talpat. A mirigyek által termelt izzadmány felel azért, hogy a talp bőre ne száradjon ki. A talpi bőrnek azonban nem csak ez a speciális tulajdonsága, hanem abban is eltér a többi bőrfelülettől, hogy nincsen rajta szőrtüszők, szőr és faggyúmirigyek, a felhám pedig még 1 mm-nél is vastagabb lehet. Amikor mezítláb vagy cipőben járunk, ez a speciális bőrfelület védi meg a mélyebben fekvő szöveteket a súrlódási és nyíróerőkből eredő felmelegedéstől, sérülésétől. A száraz talp kezelése kiemelten fontos, mert nemcsak kellemetlenséget, hanem komolyabb problémákat is okozhat!

A száraz talp kezelése előtt ismernünk kell a tüneteit

A száraz talp kezelése kiemelten fontos, hiszen sok kellemetlenséget tud okozni. A következőkben a száraz talp legjellemzőbb tüneteit mutatom be. Amennyiben Ön is érzékelte valamelyiket, esetleg többet is, jelentkezzen be hozzám egy szakszerű lábvizsgálatra, hogy mihamarabb elkezdhetjük a szükséges kezelést!

A száraz talp gyakori tünete a lisztszerű fehér „hámlás” a láb bőrén

Ha megsimítjuk a láb bőrét és tenyerünk alatt érezhetően száraz „hangot” adó a simítás, fehér, elhalt hám potyog le a bőrünkről, akkor erősen gyanakodhatunk, hogy a száraz talp, száraz bőr problémájával állunk szemben. Gyakran a lábszár is érintett terület, de akár testszerte előfordulhat a bőrszárazság. 

A száraz talp kezelésének elmulasztása bőrkeményedéshez vezet

A száraz talp esetében a bőr természetes védekezési mechanizmussal reagál, aminek eredménye, hogy bizonyos helyeken bőrkeményedés alakul ki. Azon területeken, ahol nagyobb súrlódási és nyírőerőknek van kitéve a bőrfelület, nagy eséllyel alakul ki bőrkeményedés. Az ujjakon taréjszerűen alakulhat ki, kalapácsujj esetében az ujjak végén, de a sarkon, vagy a talpi párnákon is kialakulhat a süllyedés miatt. Bővebben a bőrkeményedéssel kapcsolatos cikkemben olvashatnak a témáról. 

A száraz talp kezelése nélkül berepedezhetnek a talpak

Igen kellemetlen, fájdalmas berepedések jelenhetnek meg a sarok területén, amennyiben a száraz talp kezelése nincsen szakszerűen, a megfelelő időben elvégezve. A kiszáradt bőrkeményedés megrepedésével indulnak és az ép, bőrkeményedés alatti, élő szövetek repedését is eredményezhetik. Ez azért jelent nagy problémát, mert ettől a folyamattól seb keletkezik, ami a vaskos bőrkeményedés miatt nem tud gyógyulni. Nemcsak folyamatos fájdalommal jár, ahogyan pácienseim mondanák, „minden lépés fájdalmas”, hanem veszélyes is, mert szabad utat enged a kórokozóknak. A kórokozók gyulladást idéznek elő, bejutnak a véráramba, és a test számos pontjára eljuthatnak.

Nem minden esetben a száraz talp kezelése jelenti a megoldást

A száraz talp kezeléséhez meg kell tudni különböztetni azokat az eseteket is, amikor a tüneteket nem ez az elváltozás, hanem valamilyen más probléma okozza.  Gyakori elváltozás az ekcémás bőr a lábon. Bőrszárazságnak tűnhet, kezelése bőrgyógyász szakorvosi kompetencia, mindenekelőtt azonban fontos a kiváltó ok feltárása. Amennyiben a láb problémák kezelése nem tartozik a kompetenciáim közé, a megfelelő szakemberekhez irányítom pácienseimet a vizsgálati eredményekkel. Gyakran száraz, hámló területeket fedezhetünk fel a talpunkon. Gondolhatunk bőrszárazságra is, azonban gyakran ez a bőrgomba okozta fertőzés tünete. Podiátriai kezeléseimet minden esetben egy alapos lábvizsgálat előzi meg, pontosan ebből a célból, hogy a problémák pontos okai feltárásra kerüljenek. Jelentkezzen be IDE kattintva!  

Miért fontos a diabeteses lábak esetében a száraz talp kezelése? 

A cukorbetegek lábai különösen nagy veszélynek vannak kitéve, számukra kiemelten fontos a lábak gyakori ellenőrzése, kezelése, részletesebben erről a témáról a diabeteses neuropathia szakcikkemben írok. https://podiater.hu/diabeteses-neuropathia.html Többek között a száraz talp kezelésére is nagyobb gondot kell fordítaniuk a cukorbetegeknek, hiszen a cukorbetegség következtében zavar támadhat a verejtékmirigyek működésében, emiatt a talp bőre szárazzá válik, könnyen berepedezik. 

A cukorbetegek mit előzhetnek meg, ha törődnek lábuk egészségével?

A lábszárazság miatt kialakult repedés szabad utat enged a különböző kórokozóknak. Ez okozhat körülhatárolt gyulladást, de a gyulladás nagyobb területre is kiterjedhet, akár a mélyebben lévő szövetek és a csontok gyulladását, károsodását is okozhatja. Az alapbetegség okán sokkal lassabban megy végbe a gyógyulási folyamat, ezért a talpi fekély különösen nagy veszélyt jelent a lábakra nézve.

Előzze meg lába bőrének károsodását! Szakszerű lábhigiéniai és lábápolási tanácsokkal állok rendelkezésére! Kérjen időpontot egyszerűen, online IDE kattintva

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés