Kattints Kattints

Diabéteszes láb kezelése | Gál Emőke, podiáter

Diabéteszes láb kezelése

Szerző: mprof

Podiáterként az egyik kiemelt feladatom a diabéteszes lábszövődmények megelőzése, a már kialakult lábszövődmények kezelése és az újabb elváltozások kialakulásának megelőzése. A cukorbetegség következtében kialakult lábproblémák nagyon veszélyesek, a diabéteszes láb kezelés nélkül akár amputációig is fajulhat.  Podiátriai szakrendelőmben minden szükséges ellátást és információt megkap annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek a diabéteszes lábelváltozások. Diabéteszes láb kezelése

A diabéteszes láb kezelése kiemelt fontosságú

A világon rengetegen szenvednek cukorbetegségben, ennek következtében pedig kialakulhat egy idegkárosodás, ami a lábakat, kezeket és akár az egész szervezet zsigeri működését is érintheti, ennek hivatalos neve a diabetes neurophatia. A lábakat érintő neuropathias elváltozásra sokan csak diabéteszes lábként hivatkoznak. A diabéteszes láb kezelése podiátriai feladat, rendelőmben kifejezetten cukorbetegeknek szóló kezeléseim segítenek megszüntetni és elkerülni, a cukorbetegség következtében kialakult idegkárosodás okozta lábproblémákat. Akár 1-es, akár 2-es típusú cukorbetegséggel küzd, fokozottan oda kell figyelnie lábai egészségére, hiszen a diabeteszes láb észrevétlenül is megjelenhet, érzék kiesést is okozhat. Amennyiben nem kezdődik meg időben a diabéteszes láb kezelése, a lábak amputálásához is vezethet a probléma. 

Amennyiben rég ellenőriztette lábait, esetleg furcsa elváltozásokat észlelt, jelentkezzen be podiátriai szakrendelésemre, egyszerű ONLINE ŰRLAPOM SEGÍTSÉGÉVEL! 

A diabéteszes láb kezelésének első lépése a felismerés

A hivatalos Szakmai Irányelvekben megjelent adatokat idézném elsőként: „Hazánkban kb. másfél-kétmillió ember szenved ismert vagy ismeretlen módon diabetesben, illetve kórmegelőző állapotában... a cukorbetegek kb. 1/3-ában számíthatunk a diabéteszes láb szindróma kialakulásának alapját megteremtő, panaszokat okozó neuropathia diabetica előfordulására.” A diabéteszes láb nem játék, hiszen a nem traumás eredetű alsó végtagi amputációk 50–70%-át a diabéteszes láb kezelésének elhanyagolása okozza. Amennyiben Ön is cukorbetegséggel küzd javasolt évenkénti lábszűrővizsgálaton részt vennie! Az alábbi bejegyzésemben részletesen írtam a diabéteszes láb tüneteiről, ami remélhetőleg sokaknak segít a felismerésben. Azonban még egyszer hangsúlyozom, a diabéteszes láb kezelése a diagnózissal indul, akkor is fontos lábvizsgálaton részt vennie, ha nincsenek tünetei! 

A diabéteszes láb kezeléséhez tudnunk kell, hogy miért alakul ki a probléma

Sokan azt gondolják, hogy diabéteszes láb szindróma akkor nem alakulhat ki, ha a vércukorszint megfelelő szinten van tartva, pedig ez nem igaz. A hirtelen megemelkedett magas vércukorszint is épp úgy károsíthatja a kis és nagyerek véráramlását, mint a tartósan fennálló vércukorszint probléma. A neuropathia a kis- és nagyerek bántalmait, statikai elváltozásokat okozó csont- és ízületi elváltozásokat, bőr- és körömeltéréseket, bőr és függelékeik fertőzéseket (vírusok, baktériumok, gombák), felülfertőzéseket takar. Ennek következtében alakulhat ki a diabéteszes lábszindróma, ami elsősorban a végtagokban okoz érzészavarokat. A lábak vannak kiemelt veszélyben, ezen belül is gyakorta a legtávolabbi pontok, a lábujjak és a talp kóros nyomáspontjai vannak különös veszélynek kitéve. 

Miért fontos a diabéteszes láb kezelése? 

A diabéteszes láb kezelése azért olyan fontos, mert súlyos elváltozásokat, fertőzéseket okozhat, a beteg sokszor nem is érzi, hogy sérülés történt a lábán, az érzéskiesés okán. A diabéteszes lábon észrevétlenül jelenthetnek meg tyúkszemek, körömsérülések, fekélyek, gyulladások, ahova a kórokozók nagyon egyszerűen behatolnak. A diabéteszes láb kezelése, szakszerű podiátriai módszerekkel azért is olyan fontos, mert a neuropathia miatt a gyógyulási folyamat is lelassul. 
Diabéteszes láb szakszerű kezeléséhez jelentkezzen be hozzám! Nemcsak a lábát kezelem, hanem további tanácsokat is adok otthoni lábápoláshoz, annak érdekében, hogy a diabéteszes láb szindróma ne okozzon komolyabb problémákat! 
Időpontkérés
 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés