Kattints Kattints

Cukorbeteg láb tünetei: Honnan tudom, hogy baj van, milyen jelekre kell figyelni?

Cukorbeteg láb tünetei: Honnan tudom, hogy baj van?

Szerző: Gál Emőke, podiáter

Amennyiben a cukorbeteg láb tüneteit időben felismerjük, és kezeljük, megelőzhetőek a súlyos következmények! Mik a cukorbeteg láb tünetei, honnan ismerhető fel a baj, milyen apró jelekre érdemes figyelni?  Cukorbeteg láb tünetei

A cukorbeteg láb tüneteit időben kell kezelni!

Okleveles podiáterként fő szakterületem a cukorbeteg lábak kezelése, ápolása, a cukorbeteg láb tüneteinek enyhítése. Azért is ezt a területet választottam, mert tudom, hogy milyen súlyos problémát tud okozni ez a betegség, és azt is, hogy mennyi embert érint, gyakran úgy, hogy nem is tud róla. A cukorbeteg láb tüneteinek felismerése, szakértő kezelése – nem kertelek- nagyon sok lábat meg tud menteni az amputációtól! Hivatalos nevén a diabeteses neurophatia, egy, a cukorbetegség következtében kialakuló idegkárosodás, ami elsőként a test legtávolabbi pontjait, lábujjakat, lábakat érinti. A cukorbeteg láb tünetei kialakulhatnak 1-es és 2-es típusú cukorbetegség következtében is. Amennyiben Ön, vagy családtagja érintett ebben, mindenképpen ajánlom, hogy vegyen részt egy szakszerű lábvizsgálaton! Cukorbetegként legalább évente egy alkalommal ajánlott szűrésen részt venni, a súlyos következmények megelőzése érdekében!

A cukorbeteg láb tüneteinek időben történő kezelésével megelőzhetőek az olyan súlyos következmények, mint a fekélyek, kalapácsujj kialakulása, funkcionális, mozgási problémák megjelenése, vagy az amputáció.

Cukorbetegségben szenved? Jelentkezzen be lábvizsgálattal egybekötött konzultációra hozzám, nagyon egyszerűen IDE kattintva

Mik a cukorbeteg láb tünetei, milyen jelekre kell figyelni?

Praxisom során azt vettem észre, hogy rengeteg embert érint úgy a cukorbeteg lábszindróma, hogy nem is tud róla. Azért is nehéz észrevenni ezt a problémát, mert az idegkárosodást észlelési problémákat is okozhat. A cukorbeteg láb tünetei helyett elsősorban most azt mutatom meg, hogyan is néz ki egy egészséges láb. Ha ezek közül bármelyikkel is problémája lenne, javasolom, hogy jelentkezzen be hozzám egy alapos cukorbeteg láb vizsgálatra!
  • A testsúly egyenletesen megoszlása a két láb között
  • Normál testtartás mellett a testsúly háromnegyede esik a sarokcsontra és egynegyede a láb elülső részére 
  • Normális mozgású járás, futás
  • Ép bőr a lábon, azaz vastag talpbőr, megfelelő pigmentált bőr a lábon
  • Rózsaszín körmök
  • Ép bőrérzékelés, hideg, meleg, vagy nyomás hatására fájdalom, kellemetlen érzés kialakulása a lábakban
  • Gyors gyógyulás, a sérüléseknek maximum 6 hét alatt meg kell gyógyulniuk

Ezek a cukorbeteg láb tünetei

A cukorbeteg láb tünetei többféleképpen jelentkezhetnek, bármilyen elváltozás intő jel lehet. Ez a betegség elsősorban érzészavar okoz a lábakon, akár az is előfordulhat, hogy a páciens nem érzékel semmit a lábon. A cukorbeteg láb tünetei között gyakran előfordul, hogy nem érzi meg, hogy egy tyúkszem alakult ki, körme megsérült, esetleg súlyos fekély keletkezett a talpán – ami a nem megfelelő cipőhordás következménye is lehet, hiszen azt sem érezte, hogy szorítja a cipő. Ezek az apró problémák a cukorbeteg láb lassú gyógyulásának, hámhiányos felületének következően súlyos problémákká nőhetik ki magukat, elterjedhetnek. Amennyiben a cukorbeteg láb tünetei időben vannak kezelés alá esnek, tudatosan oda lehet figyelni a lábakra, az apró elváltozásokra, így megelőzhető a súlyosabb problémák kialakulása.
 

Hogyan kezelhetőek a cukorbeteg láb tünetei?

A cukorbeteg láb tünetei a megfelelő podiátriai módszerekkel kezelhetőek. Az első, és legfontosabb lépés a diagnosztizálás! Sokan úgy szenvednek cukorbeteg lábszindrómában, hogy nem is tudnak róla, hiszen az érzészavar miatt nem veszik észre a lábproblémákat, ennek nagyon súlyos következményei lehetnek. A cukorbeteg láb tüneti kezelhetőek megfelelő odafigyeléssel! Pácienseimet nemcsak több éves tapasztalatommal, cukorbeteg lábra szakosodott terápiámmal, hanem tanácsadással is segítem. Amennyiben cukorbeteg láb tüneteit detektáljuk a szűrővizsgálaton, esetleg már máshol bizonyítottan megállapították Önnél a problémát, rendszeres kezelésekkel várom!

A cukorbeteg láb tüneteit érzi? Nem biztos benne, hogy baj van? Jelentkezzen be podiátriai kezelésemre, és a lába vizsgálata mellett minden apró részletet, további tudnivalót megbeszélünk!
Időpontkérés
 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés