Kattints Kattints

Lábelváltozások: Melyek a leggyakoribbak? Hogyan kezelhetők?

A leggyakoribb lábelváltozások: okok és kezelésük

Szerző: Gál Emőke, podiáter

Miért alakulnak ki a különböző lábelváltozások, hogyan lehet kezelni azokat hatékonyan? Podiáterként rengeteg különböző lábelváltozással találkoztam már rendelőmben, alábbi cikkemben ezeket fogom részletesen bemutatni. Többek között szó lesz a kalapácsujj jelenségéről, a cukorbetegség következtében kialakult lábelváltozásokról, és egyéb lábat érintő problémákról. Lábelváltozások: Melyek a leggyakoribbak? Hogyan kezelhetők? Az egyik legismertebb lábelváltozás a nagylábujjat érintő bütyök, ennek kialakulásáról, szakszerű kezeléséről egy előző cikkemben írtam részletesen, ami itt olvasható: Hallux valgus, azaz bütyök.

A kalapácsujj az egyik leggyakoribb lábelváltozás: Miért alakul ki a kalapácsujj?

A bütyök után talán a másik leggyakoribb lábelváltozás a kalapácsujj, ami ugyan bármely lábujjat érintheti (szemben a bütyökkel, ami  az I. és az V. lábujjat érintő deformitás), mégis leggyakrabban a II. és III. lábujjat érinti. Mi az a kalapácsujj? Egy olyan szemmel is jól látható elváltozás, amikor az ujj/ujjak karomállásba kerülnek. A kalapács ujj több okból is kialakulhat: ennek a lábelváltozásnak az esetében az öröklődésnek is nagy szerepe van, de olyan tényezők miatt is kialakulhat a kalapácsujjnak nevezett lábelváltozás, min a láb sérülése, a nem megfelelő méretű cipő használata. Kalapácsujj kialakulásához más láb probléma is vezethet, például a bütyök, vagy valamilyen ízületi gyulladás. 

A kalapácsujj kialakulásának következményei

A kalapácsujjak nem csak nem esztétikusak, takargatni kell őket a strandokon, tengerparton, hanem ezen túlmenően is sok kellemetlenségek tud okozni. Kérdés például az is, hogy a kalapácsujjal érintett ujjak mozognak, vagy mozgásukban részben vagy teljesen beszűkültek, rigidek? Állandó vagy időszakos fájdalommal küzdhet, ami miatt mozgásképtelenség is kialakulhat. A kalapácsujj következtében azt lehet tapasztani, hogy nehezen kap cipőt a lábára az ujjak deformitása miatt. Ezen túlmenően pedig olyan lábproblémák megjelenésére is nagy az esély a kalapácsujj legmagasabb pontján, mint vízhólyag, bőrkeményedés, vagy tyúkszem- ez pedig annak köszönhető, hogy a lábbeliben menet közben állandó nyomásnak, súrlódásnak teszi ki ezt a területet.
Egymásba boruló lábujjak is a gyakori lábelváltozások közé tartoznak
A lábujjak másik gyakori elváltozása, hogy közelíthetnek egymáshoz vagy egymásra borulhatnak, mintegy átölelve a másikat. Hasonlóan a kalapácsujj okozta lábelváltozáshoz, ez a probléma is számos kellemetlenséggel jár, járás közben vízhólyagok, bőrkeményedések, tyúkszemek alakulhatnak ki a dörzsölődés miatt.

Hogyan lehet a lábelváltozások kialakulását megelőzni?

Biztosan Önt is érdekli a kérdés, hogy hogyan lehet a kalapácsujj és az egymásra boruló lábujjak okozta kellemetlenségeket megelőzni, csökkenteni vagy akár teljesen meg is szűntetni? Podiáterként a legfontosabb tanács, amit Önnek adhatok, hogy mindenekelőtt viseljen kényelmes, a méretének megfelelő cipőt, még akkor is, ha csak egy fél mérettel kisebb cipő volt készleten, álmai legszebb lábbelijéből a boltban! Akkor megfelelő a cipő mérete, ha elég széles és hosszú, hogy lába és lábujjai járás, futás közben is elférjenek benne. A kalapácsujj kialakulása szempontjából fontos, hogy a lábujjaknak legyen elegendő helyük a talp gördülési fázisában is! Hölgyek-urak, kérem, fontolják meg a hegyes orrú cipők viselését, még ha ez is a legutolsó divat!

A talpbetét is segíthet a lábelváltozások megelőzésében!

Természetesen a láb elváltozásainak kialakulását szakszerű módszerekkel is meg lehet előzni. Az egyéni, méretre készült talpbetétek állandó viselésével korrigálhatóak a láb ortopédiai elváltozásai, melyek az egészséges vagy ahhoz közelítő alátámasztást biztosítják. Azonban, arra figyeljen oda, hogy az egyedi, méretre készült talpbetétekből érdemes évente újat készíttetni.

A lábelváltozások szakszerű kezelése

A kalapácsujjon kialakult sérüléseket, vízhólyagot, bőrkeményedést, tyúkszemet minden esetben érdemes szakemberrel ellenőriztetni. Ha szükség van az elváltozás eltávolítására vagy kezelésére óvakodjon maró hatású szerek alkalmazásától, forduljon szakemberhez, hogy megelőzhesse a későbbi szövődményeket!
A kalapácsujjat tornáztathatja, akár gyógytornász segítségét is kérheti. Jó hatásfokkal működnek a Bowen fogások a kalapácsujj esetében is.
Amikor nem uralható a helyzet, szóba jön a kalapácsujj műtéti megoldása, mely után a rehabilitációs időszak javallatait, a kötözésre, rögzítésre és tornára vonatkozó tanácsokat fogadja meg!
Az egymásra boruló vagy szorosan egymáshoz érő lábujjak esetén jó megoldás lehet az ujjakat elválasztani. Rendelőmben speciális, méretre készült szilikon ortéziseket készítek. Gondoskodjon arról, hogy az összeérő bőrfelületek között tisztaság legyen és mindig törölje szárazra ezeket a területeket.

Milyen elváltozást jelent a diabeteses láb?

A diabeteses láb bonyolult kórélettani folyamatok következtében alakul ki. A felborult cukoranyagcsere, a tartósan magas vagy éppen túl alacsony vércukorszint megváltoztatja a sejtek, szövetek működését, romlik a kis- és nagyerek vérellátása, valamint a sejtek oxigénellátása is. A kóros anyagcserefolyamatok következtében a perifériás idegek nem jutnak elegendő tápanyaghoz, melyet funkciójuk is megszenved. Ez a komplex elváltozás, a diabeteses lábszindróma a lábaknál érzéskiesést, gyulladást, fekélyesedést, csontelhalást okozhat.
A diabeteses láb kialakulásáról és szövődményeinek megelőzéséről többet olvashat itt

Mit takar a kompressziós szindróma? 

A lábat érintő alagút szindrómák kompressziós szindrómák. A láb idegei amint a lábszár felől a lábra futnak, szűk alagúton haladnak keresztül, akár a kézen a csukló területén. Ebben az alagútban az idegek nyomás alá kerülhetnek és attól függően, hogy ez a nyomás mely ideget érinti a beidegzett területen észlelhetőek a tünetek: érzéskiesét és izomgyengeséget okozhatnak.      

Néhány szó a gyulladás okozta panaszokról

A nem fertőzéses eredetű gyulladás okozta kórképek a reumatológia vagy valamilyen elfajulásos folyamat következményei. Az ízületeket, ínakat, ínhüvelyeket érintik a lábon. Az Achilles-ín gyulladása túlterhelés következményeként, sportolóknál alakulhat ki gyakrabban. 

Mit jelent a porckopás a lábon?

Porckopás a csontrendszerben az ízületek porcfelszínének sérülését jelentik, melyek a lábon is kialakulhatnak. Előzmény lehet baleset, törés, ficam – minden olyan esemény, mely során a porcfelszín sérül. A porcfelszín pusztulását okozhatja reumás folyamat, de teljesen ismeretlen eredetről is hallhatunk. A lábon érintett lehet a boka-, a lábtő régiója részben vagy egészben, a lábközépcsontok ízületi porcfelszínei. Mindezen elváltozások mozgás beszűküléssel, fájdalommal járnak. Diagnosztizálása, ellátása orvosi hatáskörbe tartozik.  

Rendelőmben naponta találkozom ortopédiai lábelváltozásokkal. A panaszok nagy része kellemetlen fájdalmat okoz, gyakran előfordul, hogy a mozgást is hátrányosan befolyásolja, akár járásképtelenségig fokozódnak.  Találkozom olyan esetekkel is, amikor a testtartás is megváltozik és kényszertatás okozta fájdalmakkal is küzdenek testszerte. 
Különös figyelmet fordítok a diabeteses pácienseim lábaira. Az összetett degeneratív folyamatok eltérő gyorsasággal zajlanak. A láb rendszeres napi önellenőrzése és a szakszerű lábvizsgálat, lábszűrővizsgálat rendszeres végzésével deríthető fény az elváltozások korai felimerésére.
A lábvizsgálat során mindig részletesen megbeszéljük a láb aktuálisan fennálló elváltozásait és a személyre szabott teendőket. A komplex lábszűrővizsgálatot legalább éves gyakorisággal javallott elvégeztetni. Jelentkezzen be lábszűrővizsgálatra rendelőmbe, ahol segítek megtalálni a legjobb kezelési módszert panaszára!
 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés