Kattints Kattints

Mi az a podiáter? Milyen kezeléseket végez? | Gál Emőke

Mi az a podiáter? Milyen kezeléseket végez?

Szerző: Gál Emőke, podiáter

A podiáter egy speciális egészségügyi szakember, egy speciális egészségügyi végzettséggel, aki láb elváltozások diagnosztizálásával és kezelésével, széleskörű tudásbázisú edukációs feladatokat lát el, valamint a megfelelő prevencióval foglalkozik. Kiemelten a cukorbetegség következtében kialakult lábproblémákkal. A podiátriai kezelőben a különböző lábkezelések érhetőek el.  Mi az a podiáter?

Mi az a podiáter és mivel foglalkozik?

A podiáter egy szakértő lábgyógyász, akihez bármilyen lábproblémával fordulhatsz. A podiátriai rendelők jellemzően jóval felszereltebbek, mint egy pedikűrös szalon, vagy egy általános orvosi rendelő. Az én podiátriai rendelőmben a leghatékonyabb eszközök érhetőek el, amik segítik a munkámat, mind a diagnosztikát, mind pedig a kezelést, valamint prevenciót. A podiáter jellemzően az alábbi problémákkal foglalkozik: diabeteses lábproblémák megelőzése, kezelése, ortopédiai lábelváltozások, ahhoz társuló problémák, például tyúkszem, bütyök, benőtt köröm, sarok fájdalom, megvastagodott bőr, lábgomba, nehezen gyógyuló sebek, fekélyek kezelése. 

A podiáter orvos?

A podiáter nem doktor, hanem egy speciális egészségügyi szakember. A podiátriai kezelésekhez megfelelő oklevelet kell szerezni, ami Magyarországon a Semmelweis Egyetemen lehetséges. Bár a podiáter nem rendelkezik hivatalos doktori végzettséggel, az alapvető egészségügyi fogalmakkal, az emberi szervezet pontos működésével tisztában kell lennie. A podiáter képzés kifejezetten az egyre nagyobb számban jelen lévő cukorbetegek miatt alakult ki. Bár hazánkban még nem elterjedt a podiáter kifejezés, ezért is jogos a kérdés, hogy mi is az a podiáter, más országokban jól ismerik ezt a szót. Az Európai Unióban már évtizedek óta podiáterek foglalkoznak a cukorbetegek lábainak ápolásával.

Milyen kezeléseket végez a podiáter?

A podiáter tehát a különböző lábelváltozásokat kezelni, illetve nagy figyelmet fordít a cukorbeteg lábak kezelésére, valamint a szükséges prevenciós intézkedésekre. Az alábbi kezeléseket végzik a podiáterek:
  • Podiátriai lábvizsgálat: minden vizsgálat előtt szükséges diagnosztikai vizsgálat, a talp, a lábujjközök, és a bőr alapos megvizsgálása.
  • Podiátriai lábápolás: olyan lábápolási kezelések, mint a megvastagodott bőr, benőtt köröm, bütyök, kalapácsujj, száraz bőr, gombás körmök, kóros talpi nyomáspontok, bőrkeményedés kezelése. 
  • Fókuszált lökéshullám terápia: segít a fájdalom kezelésében, a szervezet regenerálódási folyamatának beindításával nagy energiájú akusztikus hullámok segítségével – fájdalommentes.  
  • Reflexológia: ez egy speciális talp masszírozási technika, ami természetgyógyászati alapokra épül, és segíti a szervezetet a regenerálódásban, valamint méregtelenítésben, stressz kezelésben, és fájdalomcsillapításban. 
  • Cukorbeteg lábápolás: a podiáternek a fő tevékenysége gyakorlatilag a cukorbetegek lábainak ápolása. Tudni kell, hogy a cukorbetegség súlyos következményekkel van a lábak egészségére. Évente 8 000 ember lábát amputálják hazánkban a diabetes neuropathia miatt. Ez a megfelelő kezelésekkel elkerülhető lenne. A podiáterek fő feladata ezért a prevenció, és az esetleges elváltozások időben történő kezelése. Kiemelt jelentősége van a rendszeres podiátriai szűrővizsgálatoknak is, amiken a cukorbetegeknek meghatározott rendszerességgel kell részt venniük. 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés