Kattints Kattints

Fekélyes láb kezelése, hatékony sebkezelés | Gál Emőke

Fekélyes láb kezelése, hatékony sebkezelés

Szerző: Gál Emőke, podiáter

A fekélyes láb kezelése nem egyszerű feladat, ezzel egy időben pedig kiemelt fontosságú. Okleveles podiáterként elhivatottan azon dolgozom, hogy minél több cukorbeteg számára nyújtsak biztonságot, minél több diabeteses lábat mentsek meg. A fekélyes láb kezelése nagy szakértelmet igényel, ne bízza Ön sem a jó szerencsére a problémás lábát! Fekélyes láb kezelése, hatékony sebkezelés | Gál Emőke

A sebes, fekélyes láb kezelése nem játék!

Mi juthat eszébe a sebkezelésről? Talán egy konyhai baleset, amikor zöldségtisztítás, szeletelés közepette elvágta a kezét vagy amikor a sütőből kiveszi a forró tepsit és hozzáér? A kisfia elesett a biciklivel és lehorzsolta a térdét? És mi jellemző ezen esetekre? A sebek gondos ellátást igényelnek, azaz a seb tisztítását, fertőtlenítését, kötszerrel való fedését, ezek naponta akár többszöri megismétlését. Amennyiben nincsenek komplikációk az ápolás hatására megindul a normál sebgyógyulás folyamata, és pár nap vagy hét múlva a seb begyógyul. Mi van akkor, ha ez a seb a lábunkon, talpunkon keletkezik? A fekélyes láb kezelése is ugyanannyira fontos, mint a kisfia horzsolásának ápolgatása, dínós sebtapasszal való leragasztása. A lábon kialakult sebek, fekélyes láb kezelés nélkül további problémákat okozhat.  

Mennyi időt vesz igénybe a sebes, fekélyes lábak kezelése?

A sebgyógyulás folyamata egy csodálatos regenerálódási folyamat, sejtek, szövetek, élettani funkciók „újjászületése” által, mely általában maximum 4-6 hetet vesz igénybe a szervezetünkben. Azonban nagyon figyeljen oda, mert a nehezen vagy lassan gyógyuló sebek 6 hét alatt sem jutnak el a bőrképződéssel „bezáródás” folyamatáig, ez pedig problémát jelent. Amennyiben lábán jelentkezett sebei, fekélyes elváltozásai nem, vagy csak nagyon nehezen gyógyulnak, esetleg újra ugyanott kiújulnak, keresse fel podiátriai láb szakápolásomat! Ezen az online jelentkezési felületen nagyon egyszerűen időpontot foglalhat hozzám, hogy alaposan megvizsgáljam sebeit, lábproblémáit, majd kezeljem azt, azokat! 

A fekélyes láb kezelése diabeteses lábsebek esetében

Mi a helyzet a fekélyes láb kezelésével diabeteses lábsebek estében, hogyan zajlik a folyamat, miért van kiemelt jelentősége? Mielőtt a fentebbi kérdésre a komplex választ megadom, tegyük tisztába a diabetes láb fogalmát, a diabeteses lábat veszélyeztető állapotokat, hogy ebben az esetben mit is jelent a nehezen gyógyuló sebek fogalma!
A diabetese láb kialakulásáról, a tünetekről, a megelőzés lehetőségeiről és minden további fontos információról a témával kapcsolatban egy korábbi cikkemben olvashat! Az áttekintés után folytassuk a fekélyes láb kezelésének, megelőzéseinek módszereiről! 

A fekélyes láb kezeléséhez fontos ellenőrizni a sebek kialakulásának jellemző helyeit

Podiáterként többször megtapasztaltam, hogy sebek, fekélyek a lábon mindig jellemző helyeken alakulnak ki. A leginkább érintett területet a nyíróerőknek kitett helyek jelentik, kalapácsujj esetében például nagy eséllyel alakul ki seb a lábujjvégen. Ezért, ha valaki ilyen lábproblémával küzd, akkor különösen oda kell figyelnie erre, nem árt gyakran ellenőriznie ezt a területet. A fekélyes láb kezelése a diabeteses láb esetében azonban teljesen más, hiszen a perifériás artériák keringésének romlása, a vérkeringés mikrocirkulációjának beszűkülése, a talpi bőr védelmi funkciójának elvesztése miatt, a megváltozott lábboltozati statika nyomásnak kitett területein jellemző a sebesedés. Az imént felsorolt kórélettani folyamatok miatt többszörösen veszélyeztetett a láb. A diabeteses lábszindrómában szenvedő személyeknél nagy a kockázata a rettegett talpi fekély kialakulásának, azonban megfelelő prevenció mellett elkerülhető a jelenség. 

Hogyan fedezheti fel, hogy sebes-e a lába, hogy a fekélyes láb kezelésére van szükség?

A sebes fekélyes lábak kezelése nagyon fontos, minél előbb megkezdődik a kezelés, annál hatékonyabb a terápia! Emiatt mindenkinek ajánlom, hogy fordítson nagy figyelmet lába állapotára, még akkor is, ha a ruhákkal, cipőkkel könnyen elrejthetjük ezt a felületet. Javasolt naponta átvizsgálni szemrevételezéssel, és tapintással is a lábakat. Simítsa cégig lába minden felületét, és szabad szemmel vizsgálja át azokat, amennyiben nem éri el a lábát, nem tudja kifordítani úgy, hogy lássa azt, vagy nem látja jól, használjon tükröt. A mai modern technika mellett fotók segítségével is megvizsgálhatja a lábait. Amennyiben szükséges, kérjen segítséget lábai áttekintésére családtagjaitól, ismerőseitől. Bármilyen elváltozást észlel, olyan apró jelet, amit még nem látott előző nap, tekintsen rá komoly problémaként! 

A fekélyes láb kezelését időben el kell kezdeni!

Podiáterként többször találkoztam már olyannal, hogy egy új cipő, vagy egy egyszerű talpbetét cseréje dörzsölte fel a lábat, okozott vízhólyagot, majd csúnya sebeket. Amennyiben időben észrevesszük a lábproblémákat sokkal könnyebb kezelni azokat, és megelőzni a makacs fekélyek kialakulását. A legkisebb, banálisnak tűnő vízhólyag is átváltozhat mélybe terjedő, makacs, nehezen gyógyuló fekéllyé. A súlyos állapotba került fekélyes láb kezeléséhez komoly műtétekre, láb- vagy életmentő beavatkozásokra van szükség. Bármilyen apró problémát is észlel a lábán, forduljon hozzám, és együtt kiderítjük annak okát, valamint kezeljük azt! Kérjen időpontot ITT

Sosem lehet elégszer kiemelni! Ha Ön neuropathia diagnózisával rendelkezik, különösen fontos a láb naponta történő megtekintése, átvizsgálása. Rengeteg amputációt el lehet kerülni, ha a fekélyes láb kezelése időben megtörténik, de még jobb, ha hatékony a prevenció! A neuropatia témakörében, weboldalamon ezen a linken olvashat bővebben
       

A fekélyes láb kezelése podiátriai módszerekkel

A diabetes lábszövődmények tipikus megjelenési formája a talpi fekély kialakulása. A fekélyes láb kezelése multidisciplinaris szaktudást igénylő tevékenység, melyet a podiáter orvosi háttérrel végez. A fekélyes láb kezeléséhez mindenképpen szakértő segítségre lesz szüksége, de az Ön hozzájárulása is fontos, életmódja megváltoztatására is szükség van a rendszeres szakkezelések mellett!  A fekélyes láb kezelése során a seb állapotának felmérése után a megfelelő intelligens kötszereket alkalmazunk, melyek elősegítik a seb gyógyulását. A fekélyes láb kezelésének folyamatát tovább gyorsítja az érintett lábfelület tehermentesítése, ami az ujjakat, ujjvégeket, vagy akár az egész lábat is érintheti. A gyakorlatban a fekélyes láb kezelése podiátriai rendelőmben rendszeres találkozásokat jelent, melyek során elsőként a sebgyógyuláson, majd pedig a seb kialakulásának megelőzésén dolgozunk. A fekélyes láb kezeléséhez orvosi beavatkozásra, kontrollra is szükség lehet, amennyiben ez előfordul, úgy a megfelelő szakemberhez irányítom.
Fekélyes láb kezelése? Szakszerű ápoláshoz, alapos vizsgálathoz jelentkezzen be hozzám! 

Podiátriai lábápolás – lábvizsgálat

Nemcsak a fekélyes láb kezelésének része a lábak vizsgálata. Rendelőmben minden alkalommal átvizsgálom a lábát, válaszolok kérdéseire, közösen átnézzük az Ön által problémásnak ítélt felületeket. A rendszeres podiátriai lábápolás és lábvizsgálat mellett odahaza Ön is naponta vizsgálja át lábát. A kezelések alkalmával mindent megbeszélünk azzal kapcsolatban, hogy Ön mit tud tenni a sebek kialakulásának megelőzéséért, mikor szükséges feltétlenül szakemberhez, orvoshoz fordulnia. Hogyan ápolja naponta a lábát, mit tegyen és milyen életmódbeli változtatásokat eszközöljön saját életminőségének megtartása, javítása érdekében. A sebes, fekélyes láb kezeléséhez mindennemű támogatást megkap tőlem! 

Gyakran fordul elő, hogy éppen a podiátriai lábápolás alkalmával derül fény egy-egy lábon kialakult sebre, ujjak között, körmök alatt megbújó gócra, amely a mélyebben fekvő szöveteket veszélyeztetik. A bőr felszínén még jelentéktelennek tűnő elváltozás a mélyben nagy kiterjedésű lehet! Ezért is fontos, hogy ismerje saját lábát, naponta, alaposan vizsgálja át! Podiátriai kivizsgálásra, kezelésre, tanácsokra van szüksége? Jelentkezzen be hozzám kezelésre! 
 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés