Kattints Kattints

Gál Emőke Podiáter lábápoló | Visszaadom lába egészségét

Rólam

Gál Emőke podiáterA nevem Gál Emőke, a hivatásom szerint podiáter vagyok. Tapasztalatból mondhatom, hogy mindenki megkérdezi:

Mit csinál a podiáter? Mi kell hozzá?

Podiáterként lábakkal foglalkozom, mindenekelőtt a diabeteses lábszövődmények kialakulásának megelőzésén munkálkodom. Szélesebb körben foglalkozom minden lábelváltozással, legyen az tehermentesítés vagy szakszerű lábápolás. Második egészségügyi szakképzést igazoló diplomámat, podiáter végzettségemet a Semmelweis Egyetem podiáter szakirányú továbbképzési szakán szereztem 2019-ben.

Hogyan is vezetett ide az utam?

Pályakezdőként, 1998-ig védőnőként szolgáltam a családokat, kicsiket, nagyokat. Élveztem. Segítő, támogató hivatásomnak éltem. Munkatársaimmal, szülész-nőgyógyász szakorvosokkal, házi gyermekorvosokkal ápoltunk jó kapcsolatot a gondozottak érdekében.

Sok-sok ötletem volt annak idején is. Mindig foglalkoztatott, hogy hogyan lehet hatékonyabbá tenni a tevékenységemet. Egyik nagy horderejű gondolatom a védőnői szolgálat adminisztrációjának megkönnyítése volt ebben az időszakban, Veszprémben. Számítógépes adatbázisok létrehozásán törtem a fejemet és kidolgozott hardver és szoftver tervekkel hozakodtam elő a vezetőségem előtt. Azt terveztem, hogy a városomban mintaként szolgálhat az ötletem és kiterjeszthetjük majd az egész országra. Megelőztem a koromat. Eltelt majd fél-egy évtized, mire a védőnői szolgálatok számítógépekhez jutottak. Remélem, hogy valóban könnyebb azóta az adminisztrációjuk és élvezettel fókuszálhatnak a gondozottakra fordított hasznos időre.   

E két időszak között 15 évig a kereskedelem egészségügyi ágában dolgoztam. Nagyon sok hasznos tapasztalatot sikerült begyűjtenem az üzleti élet mibenlétéről.
Területi képviselőként kereskedtem gyógyhatású készítményekkel, orvostechnikai eszközökkel, vény nélkül kapható gyógyszerekkel. Két gyermek édesanyjaként Magyarország észak-nyugati terültén jártam nap, mint nap a gyógyszertárakat. Az ezredforduló kezdetén a Béres Gyógyszergyár Zrt-nél trade marketing vezetőjeként bepillantást nyertem az eladáshelyi tevékenységbe A-Z-ig. Olyan kereskedelmi programot dolgoztam ki és indítottam el, mely majd egy évtizedig, még távozásom után is sikeresen működött. 

Abban az időben hajtott a vágy, hogy egyre újabb és komplexebb feladatok lássak el. Egy disztribútor cég állásajánlatát elfogadtam, ott ügyvezetőként hasznosítottam addig összegyűjtött tudásomat, tapasztalatomat. A cégnek az alapításában részt vettem és stratégiai terveimmel indítottam el. Szabad kezet kaptam. Szerveztem, működtettem a vállalatot, kiválasztottam a kollégáimat. Kizárólagos forgalmazási szerződéseket kötöttem, pénzügyi terveket készítettem, célokat tűztem ki rövid-, közép- és hosszútávon. Élveztem a munkámat, minden nap új helyzetek elé állított az élet. Jól teljesítettek a kollégáim és a kihívásokkal teli, nehéz időszakokban is megálltuk a helyünket. Felelősséggel hoztam meg döntéseimet, megtanultam kockázatot vállalni.

2017-ben történt, hogy úgy éreztem, újfent megújulásra érettem. Döntöttem. Felmondtam, új-régi vízekre eveztem. Az egészségügy iránt érzett lojalitásom felül kerekedett. Valami különlegesre vágytam. És akkor egy őszi délután rábukkantam az interneten a podiátriára. Mindent, amit akkor találtam magyar és külföldi internetes oldalakon átbogarásztam. Jelentkeztem az Egyetem meghirdetett szakára Budapestre és Miskolcra is. A podiáter képző szak abban az évben érdeklődés hiányában nem indult el. Rendben, de akkor én hogyan leszek podiáter?
Mivel időm volt épp elég, úgy gondoltam, részt veszek a lábápoló OKJ-s képzésen, ahol sikerrel szereztem meg bizonyítványomat. Mindeközben önkéntesként dolgoztam Dr. Szokoly Miklós Professzor Úr Péterfy Sándor utcai rendelőjében. Köszönettel és hálával tartozom szakmai támogatásáért. Professzor Úrral megosztottam terveimet és segítséget kaptam tőle, hogy hol, hogyan induljak el. 
Felkerestem Dr. Balogh Zoltánt a Semmelweis Egyetem Ápolástan Tanszékének vezetőjét. Megtudtam, hogy a képzésre legalább 15 főnek jelentkeznie kell a kezdéshez. Összeszerveztem a hallgatóságot, 17 főt, a podiáterképzés második évfolyamának indulásához Budapesten. Mindannyian sikeres államvizsgát tettünk.       

Jelenleg önálló rendelésemen fogadom pácienseimet. A kompetenciáimnak és végzettségeimnek megfelelő széleskörű tevékenységet végzek: a lábszűrővizsgálatoktól, a podiátriai lábápoláson keresztül a mindenre kiterjedő edukációs és többszintű prevenciós feladatok ellátásáig. Kiépült orvosi, egészségügyi, szolgáltatói kapcsolatokkal rendelkezem, szükség esetén a pácienseket a legmegfelelőbb helyre irányítom. Az eszközeimet, készülékeimet magam szerzem be, nagy gondossággal állítottam össze a legmodernebb gépparkomat. 

A tanulást nem tudom abbahagyni. Végzett természetgyógyász-reflexológus vagyok. Jelenleg a Bowen technika alapjait sajátítom el és a pszichológia felé kacsintgató grafológus képzésen veszek részt. Szervezem a podiáterek szakmai tömörülését a Magyar Podiátriai-, Boka- és Lábsebészeti Társaság égisze alatt. Bízom benne, hogy hivatásunk egyre népszerűbb lesz és az orvosok, az egészségügyi szakdolgozók is felsőfokon képzett podiáterhez irányítják pácienseket. Sok feladat áll még előttem. A podiáter szakma népszerűsítése, a képzés újraindítása, a szakmai eszmecserék, a szakmai kongresszusok szervezése.

Jó energiákkal, reménykedve nézek a jövő elé.     

Várom Önt is szeretettel rendelőmben, amennyiben lába segítségére lehetek!
 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés