Kattints Kattints

Megalakult a Podiáterek Szakmai Szekciója | Gál Emőke

Megalakult a Podiáterek Szakmai Szekciója

Szerző: Gál Emőke, podiáter

Nagy örömömre szolgál, hogy a Magyar Podiátriai-, Boka- és Lábsebészeti Társaság égisze alatt megalakult a Podiáter Szekció. Megalakult a Podiáterek Szakmai Szekciója | A podiáterek Magyarországon azok a diplomás egészségügyi szakemberek, akik a Semmelweis Orvosi Egyetem Ápolástani Tanszéke által indított podiáter képzésen sikeres záróvizsgát tesznek és oklevelüket átveszik. A podiáterek a diabeteses lábszövődmények kialakulásának megelőzésén munkálkodnak. Mindezt egy, a diabeteses láb szindróma ellátásában szerepet kapó szakterületekkel szoros együttműködésben teszik, szakorvosokkal együtt: diabetológia, angiológia, radiológia, sebészet, érsebészet, mozgásszervi rehabilitáció, ortopédia, traumatológia, bőrgyógyászat, infektológia, sebkezelés, háziorvoslás.

Hiányt pótló a podiáterek szerepe a diabeteses láb szindróma megelőzésében és ellátásában, melyet az Egészségügyi Közlöny 2023. május 8-án megjelent LXXIII. évfolyam 7. száma is részletesen taglal. A szakmai ajánlások között a podiátereknek kitüntetett szerepe van a diabeteses láb szindróma kialakulásának megelőzésében, a diabeteses láb szindrómában szenvedő cukorbetegek gondozásában, a betegek oktatásában, a neuropathias talpi fekélyek kezelésében és a tehermentesítésben, a talpi fekélyek, sebek kezelésében, a megelőző orvosi lábápolásban.
A megelőzés primer, secunder és tercier szinten működik, ami azt jelenti, hogy a még ép beidegzéssel, jó vérellátással működő lábak orvosi lábápolásától, a lábszűrővizsgálatokon át a nehezen gyógyuló talpi sebek, fekélyek kezelésében és a műtéten átesett lábak utókezelésében is részt vesznek a podiáterek.   

A Podiáterek Szakmai Szekciója célkitűzésként fogalmazta meg a podiáter szakma népszerűsítését, a Semmelweis Egyetemen induló Podiáter Képzés hallgatóinak szervezését. Felvesszük a kapcsolatot a diabeteses láb szindrómával foglalkozó társszakmák egyesületeivel annak érdekében, hogy letegyük az alapjait a preventív feladatok és kezelés módszereinek. Szakmai konferenciákon veszünk részt annak érdekében, hogy minél szélesebb körben megismerjék a társszakmák is a podiáterek áldásos tevékenységét. A podiáterek szakmai tevékenységét, kompetenciáit egységes Szakmai Ajánlásba foglaljuk.   

A podiáterek a Szekció elnökévé választottak. Megtisztelve érzem magam, felelősséggel vállaltam el a kitüntető feladatot. A Podiáter Szekció Elnöksége elhivatottan kezdte meg munkáját.  
  
 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés