Kattints Kattints

Száraz láb okai és kezelése | Gál Emőke

Száraz láb okai és kezelése

Szerző: Gál Emőke, podiáter

A láb szárazsága nagyon kellemetlen tud lenni, hiszen csillapíthatatlan viszketést okoz. Alábbi cikkemben ezért nemcsak a száraz láb okait, hanem kezelési módjait is bemutatom. Száraz láb okai és kezelése

Miért fontos a száraz láb okainak megtalálása?

A száraz láb sok kellemetlen tünetet tud okozni a viszketésen keresztül, de nemcsak ennek enyhítése miatt fontos foglalkoznunk vele. A bőrünk nagyon fontos szerepet tölt be szervezetünk egészében, ugyanis egy védőrendszert képez az olyan káros környezeti behatásokkal szemben, mint a baktériumok, kórokozók, vírusok, gombák. Amennyiben a bőr megsérül, ellenálló képessége is sérül. Bőrünk felel ezen túl még a hőháztartásunk egyensúlyáért, ezen túl pedig a legnagyobb érzékszervünk, ami végig hajszálerekkel, finom érző idegekkel behálózott. Bőrünk épsége tehát nagyon fontos, ezzel együtt pedig az is kiemelt figyelmet érdemel, hogy megtaláljuk a száraz láb kialakulásának okát, és ne csak a tüneteket kezeljük önmagában. 

Ez a száraz láb oka

A száraz láb okainak megfejtéséhez ismernünk kell lábunkat. Fontos tudni, hogy a láb bőre különbözik a testünk többi részén található bőrtől. A láb bőrének specialitása javarészt abból ered, hogy ez az egyik terület, ahol a nagy verejtékmirigyek helyezkednek el. A verejtékmirigyek felelősek azért, hogy a talp megfelelő izzadmányt termeljen, és ne száradjon ki. A száraz láb okai a legtöbb esetben a verejtékmirigyek nem megfelelő működésében keresendők. A talp bőre még azért is speciális, mert ezen a felületen nem találhatóak sem szőrtüszők, sem szőr, sem faggyúmirigyek, a felhám pedig még 1 mm-nél is vastagabb lehet, ami a nagy megterhelés, járás miatt van. 

A száraz láb kezelése

A száraz láb okai nem mindig a verejtékmirigyek nem megfelelő működésében keresendőek, vannak esetek, amikor valami speciális probléma áll az elváltozás hátterében. Állhat a száraz láb okai mögött ekcéma, bőrgomba, vagy cukorbeteg láb szindróma. Amennyiben a száraz láb oka az ekcéma, ami bőrgyógyászati kompetenciát igényel, a megfelelő szakorvoshoz irányítom Önt, más esetekben pedig podiátriai módszerekkel kezelem a száraz lábát. Szakrendelésem legelső lépése minden esetben a probléma pontos okának feltárása, ami egy alapos lábvizsgálat kereteiben történik meg. A kezelést pedig a vizsgálati eredmények, a száraz láb okainak függvényében végzem el. 

Miért fontos a száraz láb kezelése?

A száraz láb gyakran jár lisztszerű fehér „hámlással”, ami száraz hangot ad ki, amikor megsimítjuk. A talpon kezdődik, de könnyedén tovább terjedhet a lábszárra is a száraz láb kezelése nélkül. A problémára a szervezet is reagál, méghozzá a természetes védekező mechanizmusával, aminek az eredményeképpen bőrkeményedés https://podiater.hu/borkemenyedes-labon.html is jelenhet meg a lábon. Sőt, akár kellemetlen, és fájdalmas repedések is megjelenhetnek a sarok területén a száraz láb következményeként. Nemcsak a kiszáradt bőr, hanem a bőrkeményedés alatti ép bőr is megrepedhet, ami sebet okoz. Ez a seb a vaskos bőrkeményedés miatt nagyon nehezen gyógyul, ami nagyon veszélyes a kórokozók szempontjából, illetve nagyon fájdalmas is. 

A száraz láb kezelése cukorbetegeknek

A cukorbetegeknek, a diabéteszes láb szindrómában szenvedőknek még nagyobb figyelmet kell szentelniük száraz lábaik kezelésére. Hiszen a cukorbetegség következménye az is, hogy zavar keletkezhet a bőr, a verejtékmirigyek működésében, ami ismert, hogy a láb kiszáradását okozza. A problémát a diabetes neurophatia okozza, és nehéz, hosszadalmas a gyógyulási folyamat. Ez azt eredményezi, hogy a láb szárazsága miatt kialakult repedésbe számos kórokozó beférkőzik szinte észrevétlenül, gyulladást okozva akár nagyobb területeken. A gyulladás, ami egy „egyszerű” lábszárazságból indult súlyos esetekben akár a mélyebben lévő szövetek és a csontok gyulladását, károsodását is előidézheti.  

A száraz láb szakszerű kezeléséhez jelentkezzen be podiátriai szakrendelésemre! Előzzük meg együtt a száraz láb okozta kellemetlen következményeket! 
Időpontkérés!
 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés