Kattints Kattints

Hogyan alakul ki a tyúkszem? Mi áll a háttérben? | Gál Emőke, podiáter

Mitől alakulhat ki a tyúkszem?

Szerző: Gál Emőke, podiáter

A tyúkszem igazi népbetegséggé nőtte ki magát – ha szabad így fogalmaznom. Egyre több páciensem jelentkezik be hozzám tyúkszemre utaló tünetekkel, majd a vizsgálat végével teszik fel a kérdést: Mitől alakul ki a tyúkszem? Ebben a cikkemben a tyúkszem kialakulásának okait osztom meg Önökkel! Hogyan alakul ki a tyúkszem? Mi áll a háttérben? | Gál Emőke, podiáter

Mitől alakulhat ki a tyúkszem, mi is az a tyúkszem?

Mielőtt nagyon belemennénk a mitől alakul ki a tyúkszem témakörben, érdemes először arról beszélni, hogy mi is a tyúkszem, milyen jelenségről beszélünk akkor, amikor a tyúkszemet emlegetjük? A tyúkszem nem más, mint egy bőrkeményedés, a szaruréteg kórosan történő megvastagodása, ami számos kellemetlen tünetet tud okozni, valamint esztétikailag sem szép látvány. A tyúkszem tehát a bőrkeményedés egyik kiemelt fajtája, amivel egyre többet találkozom én is podiátriai rendelőmben, így számomra is fontos lehet megválaszolni a kérdést, hogy mitől alakul ki a bőrkeményedés, mit lehet tenni ellene?

Mitől alakulhat ki a tyúkszem és hol?

Fontos kérdés az is, hogy hol alakul ki jellemzően ez a lábprobléma, hiszen már ennek tudata is segíthet megválaszolni ezt a kérdést. A tyúkszem jellemzően az olyan súrlódó felületeken alakul ki, mint a talp, vagy a sarok. A tyúkszem a szervezet automatikus védekező reakciója: a bőr szaruréteget termel a külső hatások ellen.

Mitől alakulhat ki a tyúkszem és hogyan néz ki?

A tyúkszem több okból is kialakulhat, fontos azonban annak tisztázása, hogy hogyan néz ki, hogyan ismerhető fel. A tyúkszem fájdalmas, kerek, kúp alakú bőrkeményedésként jelenik meg a lábon, onnan lehet könnyen azonosítani, hogy a csúcsával a mélybe terjed. Gyakorta jelenik meg lábujjakon, illetve azok között, a kalapácsujj kiemelt kockázatot jelent, de nem ritka a talpon megjelenő tyúkszem sem.

Mitől alakul ki a tyúkszem, milyen tényezőket érdemes elkerülni?

Tyúkszem alapvetően több okból is kialakulhat a láb, talp különböző felületein. A 3 fő oka a tyúkszem megjelenésének a fizikai terhelés, a hajlamosító tényezők, valamint a kémiai, biológiai ingerek. Meg fog lepődni, de tyúkszem kialakulhat túlzott napsütés hatására, vagy akár nem megfelelő lábbeli választása miatt is, de olykor sokkal komolyabb ok, nagyobb probléma húzódik meg a háttérben. Honnan tudhatja, hogy pontosan mitől alakul ki a tyúkszem az Ön esetében? Podiátriai szakrendelőmben minden páciensem esetében alapos, minden részletre kiterjedő lábvizsgálatot végzek, aminek során nemcsak a lábproblémákat detektálom, hanem azok okait is felderítem.

Szeretné tudni, hogy mitől alakul ki a tyúkszeme? Mit ront el, hogy folyamatosan visszatérő lábproblémái vannak? Lehet, hogy semmit, csak olyan problémák húzódnak meg a háttérben, amik podiátriai kezelés igényelnek! Jelentkezzen be hozzám lábvizsgálatra, és nemcsak a tyúkszemét kezelem, hanem a tyúkszem kialakulása mögött meghúzódó egyéb lábproblémákat is! Jelentkezzen be online űrlapomon! 

Mitől alakul ki a tyúkszem? Ezek a leggyakoribb okok

 • Nagy fizikai megterhelés, a lábak súrolódása
 • Kóros nyomáspontok létrejötte
 • Ízületi merevség, csontkiemelkedések miatt
 • Kalapácsujj 
 • A láb mozgás beszűkülése
 • Amputáció
 • Lábon végzett műtéti hegek
 • Diabetes neuropathia miatti száraz bőr hajlamosabb bőrkeményedést termelni
 • Genetikai betegségek miatti kialakult elszarusodási zavarok
 • Vírusos szemölcs jelenléte 
 • Erős savak
 • Erős UV sugárzás 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés