Kattints Kattints

Lábgomba fajták és azok kezelése fájdalommentesen | Gál Emőke

Lábgomba fajták és azok kezelése fájdalommentesen és hatékonyan

Szerző: Gál Emőke, podiáter

A lábgomba tipikus nyári betegségnek mondható, de az év bármely szakaszában előfordulhat – azonban nem szép látvány, és semmiképpen sem kellemes érzés. Hogyan lehetséges a lábgomba kezelése, milyen fajta lábgombák vannak, és milyen tünetekkel jelentkeznek? Cikkemben többek között ezeket a kérdéseket válaszolom meg! Lábgomba fajták és azok kezelése fájdalommentesen | Gál Emőke

A lábgomba fajták

A lábgomba kezd igazi népbetegséggé válni. Egyre több ember küzd ezzel a lábgombával, és a rossz hír az, hogy könnyű elkapni, viszont kezelni annál nehezebb, időigényes. A lábgomba annyira fertőző, hogy nemcsak akkor adhatja át a betegek, ha a fertőzött papucsot, cipőt hordja a másik fél, hanem olyan közös használatú tárgyakkal is, mint az ágynemű. 

Lábgomba fajtákból több is van: 

  • Fonalas gombák (dermatophyton gombák): főként a talpon vagy a lábujjak közötti területen jelennek meg.
  • Penészgomba: szintén a talpon vagy a lábujjak között jelenik meg.
  • Sarjadzó gomba (pl. candida): elsősorban a talp, és lábujjak közén okoz problémákat.

A lábgomba fajták tünetei

A három gomba hasonló tünetekkel szokott jelentkezni (kellmetlen szag, bőrpír, viszketés, hólyagocskák, pikkelyesen hámló, vöröses bőr, lábujjak közötti kipállás, talp, sarok repedezése) és kezelni is hasonló módon lehet a különböző lábgomba fajtákat. A fentebb bemutatott lábgomba fajták nedves, meleg, sötét környezetben szeretnek, ezért az izzadt lábak, vagy éppen a strandok zuhanyzói nagyon kedveznek nekik. Ezért nyilvános öltözőkben, zuhanyzókban mindenképpen viseljem papucsot, illetve fürdés, zuhanyzás után gondosan törölje szárazra lábait, lábujjai közét!

A lábgomba fajták kezelése

A lábgomba fajták kezelése nagyon fontos, egyrészt a kellemetlen tünetek miatt, másrészt pedig azért, mert nagyon gyorsan fertőző, nemcsak másoknak lehet átadni, hanem az érintett lábon is könnyedén tovább terjedhet, egyre több kellemetlenséget, egyre nagyobb bajt okozva. A lábgomba fajták kezelése időigényes folyamat, ami türelmet, kitartást igényel! Amennyiben szeretné megelőzni, hogy a lábgomba tovább terjedjen, körmeit is elérje, olyan rendellenességek alakuljanak ki, mint az orbánc, vagy más bakteriális fertőzések, akkor ideje, hogy belevágjon. Podiátriai kezeléseim alaposan megvizsgálom lábait, körmeit. Minden apró részletet megnézek, feltárom az esetleges problémák okait, illetve következményeit is, és ezután a megfelelő kezelésben részesítem.  Kérjen időpontot kezelésemre!
IDŐPONTOT KÉREK

A lábgomba fajták megelőzése

Okleveles podiáterként fő feladatom a lábak egészségének visszaállítás, illetve megőrzése. Rendeléseimen nemcsak a lábgomba fajtákat kezelem speciális módszerekkel, hanem tanácsokkal is ellátom a megelőzéssel kapcsolatban! Nagyon fontos a lábakra vonatkozó higiéniai előírások betartása annak érdekében, hogy a lábgomba fajtákat elkerülhesse. Weboldalamon is találhat hasznos lábápolási tartalmakat, ITT például elolvashatja összegyűjtött tanácsaimat a lábgomba fajták elkerüléséhez! 
 

Hírek, újdonságok

Podiáter

Ajánlatkérés